QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života si převzala pětice zachránců

27.04.2022 7:55

Ocenění zachránili 4 lidské životy pohotovou reakcí, za kterou si z rukou hejtmana převzali kromě bronzové pamětní medaile také finanční odměnu 10 000 Kč.

záchrana života ceny

Z došlých nominací byly vybrány 4 příběhy záchrany života. „Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy stojí tváří v tvář rozhodnutí o záchraně toho nejcennějšího, co máme. Všichni, s nimiž jsem se dnes setkal, dokázali, že umí zachovat chladnou hlavu a udělat to, co považují za správné. Pohotovou reakcí tito lidé zachránili čtyři životy a za to jim patří nejen poděkování ale především můj velký obdiv. Pokud bych se sám dostal do situace zraněného nebo člověka, který bojuje o život, přeji si mít v blízkosti tak odvážné a pohotové lidi,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Ocenění za rok 2021

Václav Parlásek

Byl svědkem nehody motorkáře, kterého srazilo neosvětlené auto. Motorkář byl po nehodě v příkopu, měl utrženou končetinu. Václav Parlásek poskytl zraněnému první pomoc vč. zásadního zaškrcení v místě zranění.

Filip Matoušek

Reagoval na záchranářskou aplikaci pro dobrovolníky, která mu alokovala místo zásahu v jeho blízkosti, kde došlo ke kolapsu muže. Díky resuscitaci a použití defibrilátoru Filip Matoušek muži zachránil život.

Jiří Hlaváč, Jakub Peca

Jiří Hlaváč byl svědkem nešťastného skoku do mělké vody, při němž došlo ke zranění páteře u mladého muže. Neváhal a vytáhl ho na břeh, kde už Jakub Peca v koordinaci s dispečinkem záchranné služby poskytl zraněnému první pomoc.

Martin Semecký

Účastnil se pátrací akce po dívence, která se ztratila v lese na Čerchově, Domažlicko. Martin Semecký nalezl dívenku až druhý den, kdy s kolegy pátrali v odlehlé části lesa, kde podle prvotních informací dívenka být neměla.

Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24