QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čerchov se kvůli demolici vojenských budov zcela uzavře turistům

10.07.2021 15:06

Demolice starých vojenských budov na Čerchově začala na konci května. Nyní je odstraňování budov před hlavní fází a Čerchov čeká úplná uzavírka pro turisty.

IMG_20210603_115714 (002)
Čerchov foto QAP_cz (3)Čerchov foto QAP_cz (1)Čerchov foto QAP_cz (2)Čerchov foto QAP_cz (4)Čerchov foto QAP_cz (5)Čerchov foto QAP_cz (6)Čerchov foto QAP_cz (7)

Turistům bude Čerchov uzavřen dva prázdninové týdny. "Zcela zapovězený vstup na vrchol Čerchova bude od 12. do 30. července, od soboty 31.7. bude opět zajištěn přístup pro turisty," uvádí město Domažlice.

Do konce letošního roku budou zbourány vojenské budovy na Čerchově, Bystřici a také Malinové hoře. "Nyní je odvezen veškerý azbest, zbourána část budov na Malinové hoře a započala demolice na Čerchově," upřesňuje Lucie Koryťáková Nováková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. V té má vzniknout zázemí pro turisty.

V nově zrekonstruovaném objektu se mohou návštěvníci těšit na restauraci, ubytování pro pěší a cyklisty a muzeum s expozicí o historii Čerchova. Dočasně také zůstane stát budova v soukromém vlastnictví Bistro caffe Čerchov.

„Čerchov je významným turistickým cílem, historie jeho využívání sahá až do 19. století. Společně s ochranou přírody se podařilo nastavit přírodě šetrný způsob využití území. Možnosti rozvoje turistického ruchu jsou deklarovány schválenou územní studií,“ říká starosta Domažlic Zdeněk Novák.

Čerchov je cenný i zhlediska přírody. „Čerchov a jeho okolí je nejcennější a nejzachovalejší část chráněné krajinné oblasti Český les. Významné jsou především rozsáhlé a zachovalé bukové lesy chráněné jako národní přírodní památka Čerchovské hvozdy. Přírodě blízké lesy jsou útočištěm mnoha chráněných a vzácných druhů živočichů, rysa ostrovida, kočky divoké, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, datlíka tříprstého či čápa černého,“ vysvětluje Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

foto: QAP.cz, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24