Černobílého krasavce srazilo auto. Je v péči ochránců přírody - FOTKY

09.03.2020 6:45

Ťuhýka šedého srazilo u obce Stvolny auto. Jedná se o u nás méně známého, ale o to více zajímavého ptáka, kterého se ujali členové Záchranné stanice živočichů v Plzni.

4
41235678

Zraněného černobílého krasavce našel člen Českého svazu ochránců přírody u obce Stvolny na Manětínsku sraženého autem.

"Jedná se o ťuhýka šedého, méně známého a o to více zajímavého pěvce z čeledi ťuhýkovitých. Tento černobílý krasavec u nás hlavně zimuje a můžeme ho zahlédnout sedět na špici křovisek u méně frekventovaných silnic, v polních remízech či na vyvýšených místech typu dřevěných telegrafních sloupů v otevřené krajině,“ sděluje Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Ťuhýk šedý u nás hnízdí sporadicky, a tak z jara a v létě ho proto málokdy uvidíme. Loví a konzumuje hlavně hmyz, menší obratlovce a v zimě pak zejména myši nebo hraboše. "Ťuhýk, jak je vidět na snímcích na rukou Hany Makoňové, která ho ošetřovala, má velice ostrý zobák, který se nebojí používat nejenom při lovu potravy, ale i při ošetření křídla a manipulaci,“ pokračuje Karel Makoň.

Podle toho, jak se zranění ptačího pacienta podaří vyléčit, vrátí se zpět do volné přírody nebo zůstane v nějakém reprodukčním nebo expozičním chovu jiné záchranné stanice či zoo.

FOTO: Taťána Typltová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24