QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Černošín má vlastní publikaci s historickými pohlednicemi - FOTKY!

13.10.2021 7:01     17.03.2022 13:50

Více než osmdesát stran má nová kniha o Černošíně z pera bývalého rodáka Miroslava Cvrka. Kniha nese název Černošín na starých pohlednicích a je plná obrázků, které autor nasbíral mezi sběrateli a lidmi.

IMG_0100
IMG_0074IMG_0062IMG_0100IMG_0124IMG_0131IMG_0153IMG_0120

Celkem už 26. publikaci vydal Mgr. Miroslav Cvrk, tu poslední pod názvem Černošín na starých fotografiích křtili právě tento víkend. Křest proběhl v sále tamního motorestu Vlčák, na místě se konala i beseda s autorem i autogramiáda.

Vyprávění o sběru dokumentů a pohlednic doplnil autor video projekcí. „Hodně mi pomohli sběratelé, kteří mají sbírky starých fotografií a pohlednic. Pomoc jsem našel v okresním archivu. Velkým dílem přispěl také starosta Černošína Miroslav Plincelner, díky jeho znalostem o historii jsme se hodně posunuli dále. Plánovali jsme až 148 stran, ale pak jsme ještě udělali užší výběr. I tak má kniha v pevné vazbě na devět desítek stran,“ usmíval se Miroslav Cvrk.

Návštěvníci besedy se dozvěděli řadu zajímavostí, například to, že dříve se text na pohlednici psal na malý kousek plochy přímo na lícové straně u obrázku, zatímco vzadu byla pouze adresa. Nebo také to, kdo z tamních obyvatel byl na starých pohlednicích.  “Pro mě to je velice zajímavá publikace, přednáška pan Cvrka byla poučná a moc potěšila. Video projekce pohlednice zvětšila, takže jsme pěkně viděli náměstí, kostel, boží muka. Velmi pěkné setkání,“ zhodnotila Ladislava Vodenková, která přijela na akci ze Stříbra.

Autora občas slovem doplňoval i starosta Černošína Miroslav Plincelner.Jakmile se někdo zajímá o naše město a dokáže o něm napsat jakoukoliv publikaci pro další generace, je vítán. Každý takový počin se výrazně zapíše do historie pro další generace. A to je to, co vlastně chceme,“ řekl mimo jiné.

Publikace se dá zakoupit na Městském úřadě v Černošíně a také v tamním muzeu.

Foto: Martina Sihelská
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24