QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Černošín soutěží o prestižní titul "Alej roku 2018" - FOTKY!

16.11.2018 8:56

Celá republika se zapojila do soutěže o nejkrásnější a nejzajímavější Alej roku 2018. Přidalo se i Tachovsko, kde byla nominována alej vedoucí k Památníku na Vlčí hoře.

a4
a4a2a1a3a5a6

I letos se Česko rozhodlo zapojit do soutěže o nejkrásnější Alej roku 2018. Tuto soutěž už osm let vyhlašuje ekologická nezisková organizace Arnika. V anketě  o přízeň čtenářů soupeří 92 alejí z celé republiky, z toho jsou tři v našem kraji.

Region Tachovsko zastupuje alej K Památníku, kde cestu lemuje téměř čtyřicet dubů. Každý dub byl vysazen za jeden život z 1. světové války. Pietní místo je stále cílem procházejících, jezdí k němu pravidelně také naši němečtí sousedé.

A místní tam chodili také i randit, jak uvedl původem černošínský Miroslav Cvrk. "Je to dominanta, která je celá léta pietním místem, ale také i místem setkávání se. A to nejenom za účelem piety, ale také jako součást klukovských výprav kolem Volfštejna a chodilo se tam i randit. Žil jsem v Černošíně do roku 1978 a na všechny ty naše dětské výpravy k památníku i ke hradu moc rád vzpomínám," řekl Miroslav Cvrk.

Starosta města Černošína věří, že alej byla nominována právem. "Jde o krásné místo a právě ty duby tam vytváří zvláštní atmosféru. Jde o častý turistický cíl, na který se lidé ptají u nás v Infocentru. Plánujeme také obnovení destiček se jmény padlých na kamenech, které památník lemují," uvedl Miroslav Plinclener.

Že by si alej zasloužila ocenění, si myslí také Jana Valovská z Černošína. "Je opravdu krásná ve všech ročních obdobích, v létě i zimě. Navíc, jak je v lese na úpatí Vlčí hory, tam má to místo výjimečnou atmosféru. Určitě by si nějakou cenu zasloužila," říká Valovská.

Foto: Martina Sihelská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24