QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

České korunovační klenoty na dosah! Replika dorazila na zámek Kozel

19.04.2019 20:46

Od 18. dubna do 23. června jsou na zámku Kozel k vidění korunovační klenoty, respektive jejich věrná kopie. Klenoty doplní výstavu připomínající život Karla IV.

klenoty celkovy pohled

Výstava připomínající život Otce vlasti a fenomén Českých korunovačních klenotů ve formě mistrovské repliky je k vidění ve výstavním sále bývalé jízdárny zámku Kozel.

Výstava "České korunovační klenoty na dosah / Život a dílo Karla IV." připomene nejen pestrý a zajímavý život našeho nejvýznamnějšího panovníka – Otce vlasti, ale především České korunovační klenoty. Replika nejhodnotnějšího českého pokladu tak bude na dosah a bez mnohahodinových front.

"Hlavní exponáty – klenoty – ve speciální vitríně doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie opředené různými legendami. Rozšířený koncept výstavy se zaměří na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie – krále a císaře Karla IV. Stranou nezůstane ani panovníkova zakladatelská činnost nebo rodinné vztahy," láká na výstavu organizátor Petr Lukas.

Kromě samotných replik klenotů bude vystaveno i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku – např. kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi, mince, miniatury nebo 3D modely. Expozici doplňuje tajuplný interaktivní prvek pro malé i velké návštěvníky.

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je legenda mezi šperkaři, Jiří Urban. Ten realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské, nebo nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. "Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video," sděluje Petr Lukas.

V dubnu je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 16 hodin, během Velikonočního pondělí bude také otevřeno. V květnu a červnu od úterý do pátku od 10 do 16 hodin, o víkendech od 10 do 16.30 hod., v pondělí pouze pro předem objednané skupiny nad 25 osob.

Údaje o vstupném a další informace se dozvíte na stránkách zámku Kozel.

FOTO: zámek Kozel

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24