QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Českoslovenští legionáři mají nově památník u školy na Slovanech - FOTO

08.11.2019 13:57

Památník československých legionářů musel ustoupit rekonstrukci u hlavního nádraží. Nové místo našel před základní školou v Brojově ulici. Chybět nebude ani nasvícení.

Vedení MO P2 pokládá věnec
Vedení MO P2 pokládá věnecOdhalení

Památník československých legionářů byl v minulosti u hlavního vlakového nádraží. Musel ale ustoupit nedávné rozsáhlé rekonstrukci. Nově ho tak nechalo město instalovat u základní školy v Brojově ulici, a to na základě žádosti samotné 20. základní školy.

"Těší mě, že se pro památník podařilo nalézt vhodné místo opět u nás na Slovanech. Předškolí 20. ZŠ považuji za reprezentativní prostor, kde bude památka československých legionářů důstojně uctěna,“ uvedl starosta druhého plzeňského obvodu Lumír Aschenbrenner při slavnostním pátečním odhalení.

"Současně s umístěním památníku byly na místě provedeny i nezbytné terénní úpravy. Plocha kolem pomníku je zpevněna velkoformátovými masivními žulovými deskami. Tyto desky jsou původní, které byly dříve použity i před budovou hlavního nádraží. Dále je místo okolo pomníku opatřeno dlažbou ze žulových kostek. Viditelnost pomníku za šera zvýší instalovaná zemní svítidla, která se budou zapínat zároveň s veřejným osvětlením," doplňuje Iveta Honzíková ze slovanské radnice.

Památník byl zároveň v okolí osázen záhonem růži a červenolistými javory. Pomník je vyrobený z liberecké žuly a sahá do výšky 8 metrů. Za realizaci stavby zaplatilo město okolo 2 a půl milionu.

FOTO: ÚMO2

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24