Český komiks od studentů Sutnarky získal prestižní ocenění v Japonsku

03.01.2022 11:19

Kniha IOGI, publikovaná Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni a přibližující každodenní život Japonců, vyhrála bronz v 15. ročníku ceny Japan International Manga Award za nejlepší komiks roku 2021.

IOGI publikace_foto ZČU (6)
IOGI publikace_foto ZČU (6)IOGI publikace_foto ZČU (1)IOGI publikace_foto ZČU (3)IOGI publikace_foto ZČU (2)IOGI publikace_foto ZČU (5)IOGI publikace_foto ZČU (7)IOGI publikace_foto ZČU (8)IOGI publikace_foto ZČU (9)IOGI publikace_foto ZČU (4)IOGI publikace_foto ZČU (10)

Komiksy vytvořili studenti Sutnarky pod vedením kreslíře a pedagoga Václava Šlajcha na základě scénářů česko-francouzského básníka žijícího v Tokiu Jeana-Gasparda Páleníčka. Poprvé v historii soutěže získalo ocenění dílo z České republiky.

Cena, která každoročně vyznamenává jedno dílo v kategorii zlato, tři v kategorii stříbro a jedenáct v kategorii bronz, byla založena v roce 2007. Za rok 2021 bylo do soutěže přihlášeno 484 děl ze 79 zemí.

Porotě předsedal ministr zahraničních věcí Japonska Tošimicu Motegi, mezi členy výběrové komise a poroty byli mimo jiné uznávání autoři a překladatelé mangy. Mezi jedenácti díly vyznamenanými bronzem se kniha IOGI umístila v pořadí jako první. Slavnostní předání ceny proběhne v Tokiu v březnu 2022.

Počátky projektu IOGI sahají do roku 2019. „V návaznosti na svůj pracovní pobyt v Tokiu v rámci meziuniverzitní spolupráce Sutnarky a Musashino Art University jsem požádal básníka Jeana-Gasparda Páleníčka o sepsání scénářů zachycujících výjevy každodenního Japonska, které by byly co nejvzdálenější běžným, ustáleným představám o zemi vycházejícího slunce, jakými jsou například gejši, roboti či otaku,“ přibližuje zrod projektu komiksový kreslíř Václav Šlajch.

Na základě scénářů Šlajchovi studenti v rámci své ateliérové práce vytvořili sérii komiksových příběhů. Měli prokázat výtvarnou zručnost a schopnost vyprávět příběh, ale i získat zkušenost mezinárodní spolupráce. Díky originální pedagogické koncepci byli také nuceni opustit předsudky o vzdálené zemi, probádat zeměpisné, historické a společenské parametry zachycovaných míst a důkladně procvičit svou citlivost, imaginaci i pozorovací schopnosti, a dosáhnout tak co největší míry pravdivosti.

Přes dvacet českých, slovenských a ruských studentů plzeňské Sutnarky se tak podílelo na vytvoření komiksových příběhů výrazně odlišných výtvarných stylů, vymykajících se západním stereotypům o Japonsku. Popisují život obyčejných lidí, žijících převážně v typické japonské rezidenční čtvrti Suginami, kolem vlakové stanice Iogi na okraji Tokia: jejich touhy, každodenní starosti, způsob, jakým vnímají malé radosti a tragické události i některé jejich předsudky o Evropě.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24