QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cestování je opět těžší, omikron už v Česku převládá

15.01.2022 10:53

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 17. ledna.

CG0A5089

Vzhledem k šíření varianty koronaviru omikron jsou stanovena přísnější pravidla pro vstup cizinců na území ČR. Rumunsko bude nově v červené kategorii. Tmavě červená kategorie se rozroste o Bulharsko, Maďarsko, Rakousku a Německo.

Občané ČR vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit Příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. "Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 7. den po vstupu na území ČR. V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty, a také podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději 14. den PCR test. Tato povinnost se týká také spolucestujících a rodinných příslušníků českých občanů, kteří mají vydané povolení k přechodnému pobytu na území České republiky, a také občanů Evropské unie s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území ČR nebo cizinců s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu na území ČR," potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podmínky testování při návratu ze zahraničí se ale netýkají občanů ČR a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. A to bez ohledu na kategorii dané země.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24