QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cestovatel z Plas představil snímky z cest na oslavách nezávislosti Indonésie

18.08.2020 14:44

Tomáš Vaňourek, nadšenec cestující po stopách Hanzelky a Zikmunda, byl pozván velvyslankyní Indonésie, aby spolu s jejím hosty oslavil 75. výročí nezávislosti této země.

1

Rodák z Plas, čtyřiatřicetiletý Tomáš Vaňourek, se zúčastnil slavnostního večera k uctění 75. výročí Dne nezávislosti Indonésie. Pozvání přijala celá řada významných hostů, akce se bude opakovat ještě v pátek 21. srpna.

Tomáš Vaňourek se v roce 2018 vydal po euro-asijských stopách legendárních cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Právě na této cestě dojel i do Indonésie, kde s kolegou Lukášem Sochou pořídil fotografie ze stejných míst jako Hanzelka a Zikmund. Vznikla tak unikátní srovnávací fotosérie, jejíž zlomek pořízený v Indonésii, bude do 30. srpna k vidění v indonéské restauraci Garuda na náměstí Milady Horákové v Praze.

"Není stará a nová Indonésie, je jen bohatý historický dokaz či poklad a současnost s velkými možnostmi současné Indonésie. Byl jsem tam opravdu rád. Takovou zem nejde nemilovat," říká o návštěvě Tomáš Vaňourek.

Součástí programu oslav byl i tradiční tanec, promítání krátkého sestřihu Vaňourkovy cesty po Indonésii i předání malé pozornosti velvyslankyni Kensspy D. Ekaningsih v podobě velkoformátového snímku
dívenky z indonéského ostrova Nias. "Jeden z kuchařů v restauraci Garuda je právě z ostrova Palau Nias a
dívenku na snímku osobně zná. Udělalo mi to radost. Ten svět vlastně není tak velký, jak si myslíme, vše je o vztazích,"
dodává cestovatel.

Na oslavě prezentovali i jeden z dílů seriálu Hledání ztracených světů herec Roman Zach s režisérem Jiřím Novákem. "Musel jsem se smát. Roman Zach je vysoký jako dva průměrně vysocí Indonésané a jedno dítě," uzavírá s úsměvem Vaňourek.

FOTO: archiv T. Vaňourka
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24