Cestovní semafor se mění. Některé země se přesouvají do tmavě červené kategorie

17.12.2021 18:55

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 20. prosince.

Mapa zemi-podle rizika od-20-12-2021

Portugalsko bude nově v tmavě červené kategorii. Červená kategorie se rozšíří o Island, Lotyšsko a Kanárské ostrovy. Naopak Rumunsko bude oranžové.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadá Andorra, Belgie, Dánsko, Chorvatsko, Francie, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko,  Německo, Nizozemsko, Kypr, Norsko, Monako, Irsko, Rakousko, Řecko, Estonsko, Litva, Polsko, Portugalsko vč. Madeiry, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko a ostatní třetí země mimo EU.

V souvislosti s výskytem nové mutace koronaviru B1.1.529 nesmí od soboty 27. listopadu do ČR přicestovat osoby, které v posledních 14 dnech více jak 12 hodin pobývaly v Jižní Africe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku a Zambii. Pokud se jedná o občany ČR, EU nebo držitele dlouhodobých pobytů v České republice, mohou vstoupit na území ČR, ale mají povinnost dodržovat tato opatření: musí mít negativní výsledek RT-PCR testu před cestou do ČR, další RT-PCR musí podstoupit do 24 hodin po příjezdu do ČR a třetí nejdříve 10. den, nejpozději však 14. den po příjezdu do ČR, v mezičase musí dodržovat samoizolaci a při nezbytných cestách ven mají povinnost nosit respirátor FFP2. Tato zvláštní regulace cestování z oblasti jižní Afriky však skončí v pondělí 20. prosince v 23:59 hod.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň důrazně nedoporučuje, aby občané do těchto zemí cestovali, protože je třeba minimalizovat riziko nákazy touto mutací.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24