QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chátrající objekty na Čerchově půjdou k zemi, demolice ovlivní i sezónu

29.04.2021 12:01

Chystaná demolice chátrajících objektů na Čerchově ovlivní i turistickou sezónu. Autobus bude na Čerchov jezdit s omezením, na cestě na vrchol se v létě bude objevovat i těžká technika.

Čerchov foto QAP_cz (3)
Čerchov foto QAP_cz (3)Čerchov foto QAP_cz (1)Čerchov foto QAP_cz (2)Čerchov foto QAP_cz (4)Čerchov foto QAP_cz (5)Čerchov foto QAP_cz (6)Čerchov foto QAP_cz (7)

Město Domažlice už na demolici chátrajících objektů na Čerchově vyhlásilo výběrové řízení. Odstraněna má být většina zchátralých, původně vojenských, budov na vrcholu Čerchova. V budoucnu na Čerchově vznikne turistická útulna se zhruba dvaceti lůžky. Čerchov je nejvyšším vrcholem Českého lesa, v sezóně je zajímavým cílem pro turisty.

Domažličtí radní už vyhlásili na demolici bývalých vojenských objektů na Čerchově, Bystřici a Malinové hoře výběrové řízení. ,,Předpokládaná cena je 37 milionů korun,“ vyčíslil starosta Zdeněk Novák. 85 % nákladů má ale pokrýt dotace.

Zatím nejsou ještě jasné detaily demolice. Město už ale potvrdilo, že demolice a odvoz sutě zřejmě ovlivní nadcházející turistickou sezónu.

V rámci demoličních prací budou ručně rozebrány azbestové desky, které tvoří obklady objektů. Ty jsou největší ekologickou zátěží v chráněné krajinné oblasti. Ze samotných budov bude rozebraný materiál nadrcen a zrecyklován.

Po demolici by měla následovat přestavba útulny. ,,Rada města schválila v polovině března vypracování projektové dokumentace na přestavbu bývalé ubikace v jednom z bývalých armádních objektů na útulnu,“ uvedl domažlický místostarosta Stanislav Antoš.

Stavba musí vycházet z rozvojové studie pro vrchol Čerchova, Malinové Hory a Sádku, která byla schválena v roce 2019, objednal ji Svazek Domažlicko. Ke studii se vyjadřovaly všechny dotčené obce, výsledkem je projekt na demolici zchátralých vojenských objektů. 

,,Ve studii, která je závazná pro vydání stanovisek stavebních úřadů, je stanoveno, že jediný objekt, kde dříve bývala rota, zůstane zachován a že v něm může vzniknout místo pro 20 turistických lůžek, základní stravovací služby a expozice k historii Čerchova a železné opony. Nic jiného není povoleno,“ uvedl domažlický místostarosta Stanislav Antoš.

Práce komplikuje i fakt, že Čerchov leží v CHKO Český les. Na veškeré chystané práce je proto jen omezený čas v souvislosti s ochranou přírody. A proto se práce dotknou nastávající turistické sezony. ,,Není ještě přesně stanoveno, jak razantně omezí možný pohyb návštěvníků. Může se stát, že se nedostanou na samý vrchol. Omezení provozu se po nějakou dobu dotkne zřejmě i sezonní autobusové linky na Čerchov,“ řekl Novák.

Na Čerchov jezdí v létě také autobusy. Ty ale letos pojedou s velkým omezením. Zhruba za dva týdny by mělo vedení města znát detaily, jak moc demolice ovlivní právě autobusovou dopravu na Čerchov. Počítá se ale také s tím, že provoz na Čerchov bude ovlivňovat těžká technika. Nákladním autům se totiž na úzké silnici nemůže autobus vyhnout.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24