Chcete se dozvědět, jak úsporněji nakládat s energiemi? Poradí vám na ZČU

17.08.2022 9:18

V budově Fakulty aplikovaných věd na Západočeské univerzitě v Plzni nově sídlí Energetické, konzultační a informační středisko. Co nabídne veřejnosti?

FAV ZČU ilustrační_ZČU

Energetické, konzultační a informační středisko neboli EKIS poskytuje rady týkající se úspor energie, ale také nabízí pomoc s podáním žádostí o dotace s potenciálem energetických úspor. „Od srpna letošního roku se středisko EKIS otevřelo široké veřejnosti i na Fakultě aplikovaných věd. Konzultace poskytujeme buď osobně v prostorách oddělení Stavebního inženýrství v místnosti UC124, nebo online formou prostřednictvím elektronického formuláře,“ říká Jan Pašek z FAV, jenž je zároveň kontaktní osobou EKIS.

Formulář nalezte zde. Ve formuláři vyplníte jedno z témat, které vás zajíma. Naleznete tam například ceny energií, energie slunce, energie větru, uhlí a mnoho dalšího. Napíšete dotaz a zvolíte si, kdo se vaším dotazem má zabývat. Odpověď by měla přijít do 7 pracovních dnů na email.

Energetičtí specialisté zdarma poradí v řadě otázek. Od výběru úsporného osvětlení přes vhodné zateplení, správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb. Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo plzeňské fakultě status EKIS na základě posouzení odbornosti týmu. ZČU je tak momentálně jedinou vysokou školou, která status EKIS a s ním spojenou dotaci MPO získala. Ministerstvo tak chce motivovat širokou veřejnost, podnikatele i představitele obcí k úsporám energií.

Foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24