QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čísla nově hospitalizovaných pacientů s covidem klesají. Delta vlna opadává

22.12.2021 15:15

Krizový štáb Plzeňského kraje vyhodnotil před nadcházejícími vánočními svátky covidovou situaci. Ve všech okresech stále klesají počty nově hospitalizovaných.

fn plzen 1

S epidemiologickou situací seznámila členy Krizového štábu hejtmanka Ilona Mauritzová na základě svého jednání s ředitelem Krajské hygienické stanice Milanem Bartošem. Při porovnání 49. a 50. kalendářního týdne sledujeme v Plzeňském kraji pokles nově diagnostikovaných onemocnění ve všech okresech a ve všech věkových skupinách, říká Ilona Mauritzová.

K mírnému nárůstu došlo v okrese Plzeň-sever ve věkové skupině do 14 let, a to o 2 procenta. V okrese Tachov pak ve věkové skupině 15-19 let o 6 procent a v okrese Domažlice ve věkové skupině 65+ o 9 procent. Celkově za celý kraj však došlo k poklesu o 26 procent, a to ve všech okresech kromě okresu Plzeň-město.

Žádné ohnisko nákazy v Plzeňském kraji není, čísla nových nákaz jsou stále druhá nejnižší v České republice.

Opatrnost a dodržování nastavených opatření je ale podle doporučení ředitele KHS vzhledem k možnému rychlému šíření mutace omikron a velké migraci o vánočních svátcích namístě.

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš potvrdil, že se pokles počtu covid pozitivních případů promítá do počtu hospitalizovaných pacientů ve standardní péči. Delta vlna podle jeho slov již opadává. „Při setrvalém trendu by došlo k prakticky plnému uvolnění kapacit za cca 3 týdny. V intenzivní péči je bohužel setrvalý tlak na lůžka s ohledem na délku stonání pacientů po proběhlém těžkém onemocnění, které trvá až několik týdnů,“ říká.

Aktuální stav hospitalizovaných je 212 pacientů, z toho na standardním lůžku je jich 171 a 41 pacientů je v intenzivní péči. 23 pacientů je umístěno na umělé plicní ventilaci a 2 na ECMO. Nejvíce pacientů je ve Fakultní nemocnci Plzeň.   

Ve středu 22. prosince bylo v Plzeňském kraji vyočkováno více než 800 tisíc dávek. „Mám velkou radost z toho, že proočkovanost v našem kraji dosahuje už kolem 75 procent u občanů nad 19 let, více než 91 procent klientů je naočkováno v pobytových zařízeních sociálních služeb a proočkován je také velký počet zdravotníků,“ závěrem vyčíslila hejtmanka Ilona Mauritzová.

Testování o vánočních svátcích bude zajištěno v omezeném rozsahu. Pro veřejnost ale zůstane zachováno. „Například FN Plzeň bude testovat po všechny tři dny Vánoc 24. - 26. prosince a na Štědrý den bude také testovat Klatovská nemocnice,“ upozornil Jan Karásek, vedoucí odboru zdravotnictví.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24