Čistá Plzeň se zapojila do projektu PROSIT, který cílí na zájem o technické obory

06.06.2019 19:28

Do projektu PROSIT, který chce zlepšit propojení vzdělávání a potřeb trhu práce, se nově zapojila Čistá Plzeň. Děti plzeňských základních škol se tak podívají do další velké městské firmy.

190606_Cista_Plzen_3
190606_Cista_Plzen_3190606_Cista_Plzen_1190606_Cista_Plzen_2ImageHandler (2)ImageHandler (4)ImageHandler (3)ImageHandler (5)ImageHandler (6)ImageHandler

PROSIT je projekt města Plzně, který spustilo v loňském roce. Zkratka značí slova Porozumění, Respekt, Osvěta, Spolupráce, Inkluze a Technologie. Projekt cílí na zvýšení zájmu dětí o technické obory.

Město na projekt získalo podporu ve výši 22 milionů korun z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

„Dlouhodobě vidíme klesající zájem žáků o technické obory, chceme jim proto umožnit dozvědět se přirozenou cestou o technických pozicích více a vzbudit o ně zájem. Investice do dětí patří mezi naše priority,“ vysvětluje primátor města Plzně Martin Baxa.

Projekt propojuje 15 plzeňských základních škol, čtyři velké městské firmy (PMDP, Vodárnu Plzeň, Plzeňskou Teplárenskou a Čistou Plzeň) a Centrum robotiky. Zapojené školy a Centrum robotiky byly vybaveny špičkovými technickými pomůckami a zapojené firmy zvou žáky do svých provozů. Městské společnosti tak dostávají možnost prezentovat svoji činnost části obyvatel a mohou se i představit jako perspektivní zaměstnavatelé.

„Rádi bychom, aby naše snaha představit žákům přirozenou cestou možné technické pozice a obory neskončila. Připravujeme proto výstupy z tohoto projektu, mezi nimiž bude mapa podpůrných opatření týkající se spolupracujících organizací na území města Plzně, pracovat také budeme například na sborníku nápadů do výuky s tipy na aplikace a zajímavé on-line zdroje,“ přiblížil technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář. Vzniknou i informační panely o spolupracujících firmách, stejně tak interaktivní materiály, díky kterým si žáci hravou formou zopakují učivo o regionu.

Na projektu PROSIT se podílí i městská společnost Čistá Plzeň, a to přednáškami přímo ve školách, a především exkurzemi v sídle společnosti.

„Čistá Plzeň sice nedisponuje špičkovými technologiemi, jako některé další firmy, které se do projektu zapojily, ale zase máme tu výhodu, že s naší technikou se děti setkávají dnes a denně. Snažíme se jim ukázat, jak vyspělá technika umožňuje povýšit obyčejnou lidskou dřinu na smysluplnou činnost, která se pro některé z žáků může stát i budoucím zaměstnáním. Také jim ukazujeme, jak městem dobře řízená posloupnost nakládání s odpady ústí právě ve využití špičkové ekologické technologie v chotíkovské spalovně komunálního odpadu. Propojujeme tak v očích dětí techniku s ohleduplností vůči životnímu prostředí,“ říká ředitel Čisté Plzně Otakar Horák.

„Z našeho pohledu je projekt PROSIT velmi úspěšný,“ říká Radek Dolanský, ředitel plzeňské 1. ZŠ, kterou navštěvuje 940 dětí. „Chápeme ho převážně jako volnočasovou aktivitu dětí, kterou jsme zaměřili do školní družiny. Díky projektu jsme získali špičkové technické vybavení a velký zájem je i o exkurze. PROSIT nám dává šanci zprostředkovat dětem informace o nových profesích i o proměňování těch stávajících. Umožní jim to snazší posouzení toho, co je v životě čeká a jakou mají zvolit budoucí profesi.“

Stávající etapa projektu vrcholí, do konce června bude zrealizováno 115 exkurzí do všech 4 společností. Zbývajících 5 z celkového počtu 120 je naplánováno na září - listopad 2019.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24