Co bude dál se science centrem Techmania? Stojí na rozcestí...

14.09.2021 12:40

Techmania se ocitla na rozcestí, nemá vyřešené finncování do budoucnosti a stojí tak na pomyslné křižovatce. Z úsporných důvodů už přistoupila k omezení otevírací doby.

techmania4

Léto jela Techmania na plno, na podzim ubírá plyn a nachází se na pomyslné stopce. Stojí na křižovatce a čeká, co bude dál…

Oblíbené plzeňské science center Techmania má za sebou první týden omezeného provozu, kdy své návštěvníky z řad veřejnosti vítá pouze od čtvrtka do neděle. A to z důvodu úsporných opatření, která byla nastavena zejména kvůli dlouhodobému stavu podfinancovanosti a dopadům covid pandemie.

I přes aktuální situaci je ale pro školní a velké skupiny zajištěn po předchozím objednání provoz také v pondělí až středu. První škola, která využila nabídky objednat se mimo provozní dobu Techmanie byla Střední průmyslová a Vyšší odborná škola Chomutov. Do Techmanie také zavítali žáci Základní školy Inspíria s.r.o. ze Záluží u Plzně a studenti Gymnázia Děčín a Gymnázia a Střední odborné školy Klášterce nad Ohří.

Co bude s Techmanií dál? Historicky jsou společnost ŠKODA a ZČU spojovány s Techmania Science Center. Oprávněně. Bez nich a podpory tehdejší politické reprezentace by jedinečná instituce popularizující vědu v Plzni nebyla. Region by tak neměl centrum pro zábavu a poučení, které ročně běžně navštíví cca 200 tisíc osob.

Nyní zakladatelé ŠKODA a ZČU stojí před novou výzvou - najít shodu nad dlouhodobým a udržitelným financováním Techmanie. Nedohoda zakladatelů a části veřejné správy nad financováním Techmanie trvá více než dva roky. Část regionálních politiků zastává názor, že o financování Techmanie by se měli starat zakladatelé (zejména ŠKODOVKA, to je přece silná společnost) a ne veřejná správa. Zakladatelé se zase domnívají, že si již svoje odpracovali a 10 let tento model fungoval. „Bohužel nedohoda nad financováním vede k omezování provozu a covid tomu také nepřispěl,“ říká Vlastimil Volák, ředitel Techmanie.

Podobně to vypadá i na státní úrovni. Ministerstvo školství zastává názor, že poskytlo prvotní investici 650 mililonů korun a nyní to je již na regionu, aby zajistil provoz. Dobrým příkladem je pro ně Jihomoravský kraj, kde science center je spravován krajem a Hvězdárna a Planetárium městem. Určitým řešením by mohl být také příklad z Olomouce, kde science center je součástí univerzity.

„Pro svoji činnost 7 dní v týdnu potřebuje Techmania ke svému příjmu získat ještě cca 25 milionů korun na provoz a cca 5- 10 milionů korun na investice. Pokud je nebude mít, bude mít asi jen dvě možnosti, a to prodloužit stávají agonii anebo skončit. Pak by Techmanii ze zákona získalo pravděpodobně město,“ dodává Vlastimil Volák.

Na základě 10leté smlouvy se do roku 2019 o spolufinancování Techmanie dělilo rovným dílem město a kraj. Poté nedošlo k dohodě a příspěvek ze strany města se snížil z 10 milionů na 3 milion ročně pro další 4 roky. Smlouva s krajem končí letos.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24