QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co s Peklem? Jednání o budoucnosti kulturního domu se rozjíždí naplno

06.03.2019 6:59

Kulturní dům Peklo v Plzni je od loňského roku uzavřený. Je v havarijním stavu. Přesně takový prostor ale Plzeň potřebuje pro další kulturní nabídku. Jak to dopadne?

Tenhle pohled se v nejbližších letech nezmění, žádné výrazné rekonstrukce se neplánují.

Kulturní dům Peklo v Plzni je v havarijním stavu. Je jasné, že jeho záchrana bude obtížná a zatím není jasné, jakou cestou se město vydá. V tomto týdnu začala hlavní jednání, která mají vyústit v rozhodování zastupitelstva na jaře.

Radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf představil zastupitelům města v pondělí 4. března možnosti řešení v současnosti uzavřeného Kulturního domu Peklo v Pobřežní ulici. Svůj památkově chráněný komplex muselo město v roce 2018 uzavřít z důvodu masivního napadení krovů a zdiva nad velkým sálem dřevokaznou houbou. Plzeň má nyní několik možností, jak s kulturním domem naložit.

"Na jaře loňského roku jsme v rozpočtu města alokovali 20 milionů korun na dílčí rekonstrukci památkově chráněné budovy Pekla. Došlo k výměně kotlů, napojení na centrální systém, rekonstrukci rozvodů kanalizace, vody, topení a sociálních zařízení. Po převzetí objektu do správy Obytné zóny Sylván a zahájení stavebních prací byly zjištěny mikroskopické trhliny na stropě velkého sálu. Následně byl přivolán znalec v oboru statiky, který shledal, že nad krovem se nachází 70 tun škvárového násypu, který bylo nutné odstranit, aby mohl být proveden odborný statický posudek. Poté statik a následně přivolaný odborník na mykologii zjistili, že krov a zdivo jsou masivně napadeny dřevokaznou houbou, vyhlásili havarijní stav a konstatovali nutnost velký sál v KD Peklo uzavřít pro veřejnost,“ nastínil problémy Pekla radní David Šlouf.

"Město Plzeň se nyní musí rozhodnout, jakou cestou se vydá. V potaz připadají čtyři varianty řešení. Je to částečná rekonstrukce velkého sálu a přilehlých prostor, celková rekonstrukce objektu, prodej, nebo v koncesním řízení se objekt poskytne do dlouhodobého pronájmu a oprava objektu by přešla na nájemce. V případě celkové rekonstrukce počítáme s investičními náklady 509 milionů korun včetně DPH a rekonstrukce by byla dokončena za 4,5 až 5 let. U částečné rekonstrukce se náklady pohybují okolo čtvrt miliardy korun včetně DPH a oprava by trvala přibližně 4 roky,“ doplnil David Šlouf.

Koncerty, ani tradiční akce se v Pekle neruší, i když už je nově v pronájmu Plzeň 2015.

"Peklo hraje v kulturní infrastruktuře Plzně zcela zásadní roli a velmi výrazně pociťujeme absenci tohoto dobře prostorově uspořádaného sálu s výbornou akustikou, jenž je vhodný pro akce různého typu. Město nyní disponuje pouze jediným sálem s kapacitou 1000 lidí, a to je Měšťanská beseda. Pro potřeby našeho města je jediný takto velký sál nedostatečný a limitující kulturní život naší metropole,“ připomněl důležitost Pekla pro město primátor Martin Baxa.

"Peklo je bývalým domem dělnických spolků skládající se ze tří částí. Nejmladší je středová část pocházející z roku 1939. Tento komplex patřil dělnickým spolkům, které se zde scházely. Objekt navštívil v roce 1907 dokonce budoucí prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk,“ připomněl zajímavou historii Pekla vedoucí magistrátního odboru památkové péče Karel Zoch.

Celková podlahová plocha Kulturního domu Peklo činí 4932 metrů čtverečných. Objekt je z části zcela nevyužitelný. "Aby mohl být v případě celkové rekonstrukce vypracován kvalitní návrh, je stěžejní, aby město koncepčně definovalo budoucí využití veškerých prostor budovy Pekla,“ připomněl architekt rekonstrukce Pekla Petr Nosek.

"V současnosti má město Plzeň schválený vyrovnaný rozpočet, volných 262 milionů korun na rekonstrukci bychom měli až v roce 2022. V případě rekonstrukce Pekla by město Plzeň mohlo čerpat finanční prostředky z uzavřené rámcové smlouvy s Evropskou investiční bankou na možnost čerpání 650 milionů korun a to maximálně do roku 2021,“ nastínila možnosti nejbližšího financování ředitelka Ekonomického úřadu Magistrátu města Plzně Hana Kuglerová.

K řešení problému Kulturního domu Pekla bude napříč politickými stranami zastupitelstva města ustavena pracovní skupina, jež se možnými variantami řešení bude zabývat. O budoucnosti Pekla by mělo být rozhodnuto na květnovém zasedání zastupitelstva města.

Zdroj: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24