ČOI objevila nebezpečné plyšové pejsky. Děti mohou spolknout jejich součásti

20.04.2019 17:49

Na trhu se objevily dvě rizikové hračky pro děti. Jedná se o malé štěkající psy. Nemají značení pro jak staré děti jsou určené. U nejmenších dětí hrozí vdechnutí jejich částí.

Obr.2
Obr.2Obr.3Obr.1Obr.4Obr.5

Inspektoři ČOI zjistili, že u obou hraček je možné otevřít bez použití nástroje bateriové pouzdro a vyjmout z něj tužkové baterie, které malé děti mohou vložit do úst a cucat je. Dále hračky obsahují malé části, jako je například rolnička s pružinkou, které mohou být pro děti rovněž nebezpečné.

Jde o malé štěkající psy, jeden je s červenými mašlemi a druhý má brýle a klobouk. Výrobky nemají informaci o věku dítěte, pro který jsou určeny a neobsahují ani upozornění na nebezpečí malých částí, které obsahují.

Jedná se o elektrické hračky původem z Číny s různými doplňky zhotovené z tvrdého plastu a pokryté plyšovým materiálem. "Jeden model pejska má na hlavě lepidlem připevněny dvě červené mašle a kolem krku má zlatou pružinku s navlečenou rolničkou. Druhý model pejska se liší doplňky. Na hlavě má   klobouk, na očích brýle a rovněž rolničku navlečenou na pružence. Na bříšku obou modelů pejska je umístěné plastové pouzdro se dvěma bateriemi typu AA. Uzavření tohoto bateriového pouzdra je konstrukčně vyřešeno pomocí západky a šroubku, který ale na výrobcích nabízených k prodeji chyběl. Některým dětem ve věku do tří let se může podařit, a to i bez použití nástroje, tuto západku otevřít a baterie z pouzdra vyjmout," sděluje tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

U výrobku není uvedeno žádné omezení v souvislosti s věkem dítěte, pro které je hračka určena, ani jiné údaje, které by upozorňovaly na možné nebezpečí. U pejska s červenými mašlemi chybí rovněž jakékoliv identifikační údaje o výrobci či dovozci hračky do České republiky.

Inspektorát ČOI uložil prodejci obou výrobků zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Informace o obou nebezpečných hračkách byly nahlášeny kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu o obchodu a zveřejněny v systému RAPEX. 

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24