QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČOI varuje před panenkou Mášou. Je nebezpečná!

05.08.2019 8:01

ČOI objevila na českém trhu nebezpečnou panenku, která se prodává pod názvem "Máša a medvěd". Hračka nemá zabezpečený kryt na baterie a obsahuje nadlimitní množství olova!

4
4231

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) objevili na trhu nebezpečnou hračku, která jen nebezpečná pro malé děti. Výrobek nemá zajištěné pouzdro na uložení baterií, a dítě je může po vyjmutí z pouzdra vložit do úst a polknout či vdechnout. Panenka Máša navíc obsahuje nadlimitní množství olova.

Plastová panenka má světlé vlásky, na kterých má uvázaný růžový šátek. Oblečena je v růžových šatičkách a bílé blůzce. "Panenka je nabízena v papírové krabičce s průhledem. Hračka je napájená knoflíkovými bateriemi, vydává zvuky a mluví. Do středu zad panenky je vloženo plastové pouzdro s knoflíkovými bateriemi. Pouzdro není zabezpečené, uzavřené je pouhým zasunutím dvou plastových částí do sebe. Pouzdro, ve kterém jsou baterie uloženy, je možné otevřít bez použití nástroje pouhým vysunutím horní části krytu. Baterie po vyjmutí z pouzdra může dítě vložit do úst a polknout či vdechnout," uvádí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

"Zkoušky provedené laboratoří rovněž potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice EU (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno až 66,9 % obsahu olova. Jedná se o mnohonásobné překročení množství oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko," říká Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce.

Výrobek není v souladu s požadavky právních předpisů (NV č. 86/2011 Sb., o bezpečnosti hraček, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost). Požadavek citované normy stanoví že: „Knoflíkové články a baterie typu R1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů.“ Tento požadavek platí pro všechny hračky. Kryt baterií nemá ani dostatečnou pevnost.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX. 

FOTO: Česká obchodní inspekce

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24