ČOI: Většina kontrol v bazarech a zastavárnách odhalila porušení zákona

13.03.2019 21:51

Česká obchodní inspekce loni prověřila v západních Čechách přes pět desítek bazarů a zastaváren. Porušení předpisů zjistila v téměř 80 procentech.

IMG_1130

Velmi obezřetní bychom měli být při nákupech v bazarech a zastavárnách. Z kontrol České obchodní inspekce (ČOI) během loňského roku vyplývá, že většina z nich porušuje zákon.

V celé republice ČOI provedla 433 kontrol a porušení předpisů zjistila u 220 z nich, což je více než v 50 procentech případů. V Plzeňském a Karlovarském kraji byla situace ještě horší, inspektoři zamířili do 51 provozoven a problémy odhalili v 39 případech, což představuje 76,5 procenta.

Nejčastěji obchodníci porušovali povinnost informovat spotřebitele o možnosti zboží reklamovat nebo neoznačili v dokladu o zakoupení, že se jedná o bazarové nebo o vadné zboží.

"Při kontrolách bazarů a zastaváren došlo oproti roku 2017 k mírnému snížení počtu porušení právních předpisů, a to téměř o 4 %. Přesto i v roce 2018 byly zjištěny nedostatky ve více než polovině kontrolovaných provozoven. Proto ČOI plánuje v těchto kontrolách pokračovat i v roce 2019,“ sděluje ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24