QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Covid-19 oslabuje! Čísla klesají, reprodukční číslo je na hodnotě 0,8

16.01.2021 14:32

Souhrnný index rizika pro Českou republiku je podle PES 2.0 na hodnotě 75. Hodnota odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti. Dočkáme se tak brzy zmírnění opatření?

coronavirus-4904507_1920

 Případná změna stupně je ale kromě samotného skóre závislá na aktuální epidemické situaci a zároveň rozhodnutí expertní epidemiologické skupiny. Nejvyšší stupeň platí zatím do 22. ledna. „Zpomalení šíření nákazy souvisí především s poklesem reprodukčního čísla, které je na hodnotě cca 0,8. Jeho pokles se pozitivně odráží také na dalších ukazatelích, které při výpočtu protiepidemického systému analyzujeme,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Je ale stále důležité dodržovat základní nařízení. „Při pohledu na epidemiologické ukazatele můžeme konstatovat, že epidemická situace neeskaluje. Naopak se mírně zlepšuje a je evidentní, že zavedená opatření začínají fungovat a projevují se na počtu nově diagnostikovaných pacientů. Pro zachování příznivého vývoje situace je ale nutné, abychom platná opatření důsledně dodržovali,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Situace se zlepšuje i Plzeňském kraji, počty hospitalizovaných osob s nákazou covid-19 klesají. Kraj se nyní soustředí na otázku proočkovanosti lidí pracujících ve zdravotnických a sociálních zařízení a seniorů. Více jsme psali zde.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24