QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

COVID-19: Počty pacientů stoupají, v kraji je aktuálně 660 hospitalizovaných

05.03.2021 15:36

I přes přísná opatření se stále zatím nedaří zastavit počty nově hospitalizovaných, kdy denní saldo přírůstků činí v kraji průměrně 15 nových pacientů. Počet aktuálně hospitalizovaných je k dnešnímu dni 660.

nemocnice PK

K dnešnímu dni je celkem v Plzeňském kraji hospitalizováno 660 pacientů s nemocí covid-19. V nemocnicích Plzeňského kraje je na jednotkách intenzivní péče 51 pacientů z 275 hospitalizovaných. Ve Fakultní nemocnici Plzeň je aktuálně hospitalizováno 260 pacientů s covidem, z toho je na standardních lůžkách 180 lidí, na jednotce intenzivní péče 67 osob a 33 lidí je napojeno na plicní ventilaci, 5 osob s podporou mimotělního oběhu.

Podle mluvčího nemocnic Plzeňského kraje příjem pacientů v těžkém stavu roste velmi rychle. Všechny krajské nemocnice proto stále navyšují počty lůžek pro covidové pacienty. Možnost zřízení covidových lůžek v kraji ještě je, chybí ale personál. Krajské nemocnice proto podporují také Společnou výzvu lékařům a zdravotníkům, v níž představitelé kraje a nemocnic žádají zravotníky z ambulantní sféry o zvážení personální výpomoci právě v lůžkových zařízeních.  

Infekcí covid-19 jsou nyní zasaženy i mladší ročníky, kategorie 45 - 59 let a také kategorie 5 - 9 let. "Významným způsobem se zhoršil průběh nemoci u velkého počtu mladých a relativně zdravých pacientů, jejichž hospitalizace je nyní bohužel zcela běžná, a to i na jednotkách intenzivní péče. Enormně roste počet lidí, kteří vyžadují umělou plicní ventilaci (ECMO, HFNO) a další invazivní způsoby saturace jejich zdravotního stavu," informuje vedení kraje.

V kraji se nyní masivně šíří tzv. britská mutace koronaviru.

Počty naočkovaných ani v Plzeňském kraji nejsou vysoké. "Přestože se dodávky vakcín oproti počátku února navýšily, stále jich od státu dostáváme méně, než bychom si přáli a než bychom dokázali očkovat. Momentálně jsme v našich nemocnicích na třetině aktuálních kapacit a to ještě stále můžeme přidávat očkovací boxy ve stávajících místech a na spuštění čeká Velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje, jehož provoz bude odborně zaštiťovat Rokycanská nemocnice," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Krajské nemocnice podaly vakcínu 9200 zájemcům zejména z řad zdravotníků, seniorů a od tohoto týdne také pedagogům. Druhou dávkou už bylo ukončeno očkování u 3700 osob.

ilustrační foto Nemocnice PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24