QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Covid - 19: Rokycanská nemocnice nabízí vyšetření protilátek

14.04.2021 7:45

Rokycanská nemocnice nabízí ve všední dny vyšetření na protilátky související s onemocněním covid-19. Kdy je vhodné se nechat otestovat? Podrobnosti najdete v článku.

photo-pg-2580-1800-

Po vyšetření testem IgG zjistíte, zda máte v těle protilátky proti opětovné nákaze, případně kolik, a zda tedy máte vytvořenou proti viru SARSCov2 imunitu. Výsledek testu může také napovědět, zda a kdy se nechat očkovat. K výsledkům totiž dostanete odborný komentář. Vhodná doba pro takový test je po 30 dnech od skončení karantény.

"V posledních dnech se nás na vyšetření protilátek ptá stále více lidí. Někteří chtějí mít jistotu, zda někdy v minulosti náhodou neprodělali infekci s bezpříznakovým průběhem. Část lidí ale chce znát hladinu protilátek i proto, aby zvážili, zda a kdy se očkovat. Pokud totiž mají protilátek dost, je možné očkování odložit," říká ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.   

Test může odhalit i bezpříznakové případy.  „Hladina protilátek IgG ukazuje na schopnost organismu bránit se proti opětovné infekci. Test může odhalit i bezpříznakové prodělání nemoci covid. IgG protilátky se vytváří po 14 dnech od nástupu příznaků a maxima dosahují po šesti týdnech, nicméně zaznamenat je lze i později," popisuje vedoucí klinické laboratoře Rokycanské nemocnice Miluše Černá s tím, že vhodná doba pro zjištění jejich množství je po třicátém dni od skončení karantény, popřípadě později.. 

Test se provádí odběrem malého množství žilní krve, odběr se provádí v odběrové místnosti nemocnice, kam lze přijít bez objednání každý pracovní den 6 do 10 hodin. Výsledek s komentářem dostane pacient buď ještě týž den nebo do 24 hodin a to ústně nebo písemně v nemocnici nebo v případě vyžádání i mailem. Vyšetření stojí 500 korun. Částku je třeba uhradit před úkonem v pokladně nemocnice.

Takové testy provádí například i nemocnice ve Stodu nebo v Domažlicích.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24