QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Covidová čísla rostou. Aplikaci Tečka si stáhlo již 3,5 milionů lidí

20.10.2021 15:09

S chladnějším počasím přibývá viróz a chřipek, zároveň stoupá také počet nakažených covidem-19. Kvůli prevenci je nutné prokazovat svou bezinfekčnost. Kde všude ji po vás budou chtít? A v čem se liší Tečka a čTečka?

1

Podzim a chladnější počasí přináší jako každý rok nachlazení a virózy. Zároveň bohužel stoupá také počet nakažených koronavirem. Na řadě míst je proto kvůli prevenci nutné prokazovat svou bezinfekčnost certifikátem o očkování, prodělané nemoci nebo platném PCR či antigenním testu.

Pokud nechcete s sebou stále nosit papírové dokumenty, můžete si během pár minut stáhnout do telefonu aplikaci Tečka. Slouží jako virtuální peněženka, do které se automaticky ukládají oficiální certifikáty o bezinfekčnosti. Uživatel je může kdykoliv zobrazit na displeji svého telefonu v podobě čtvercového QR kódu.

Přečíst a vyhodnotit ho naopak umí druhá aplikace čTečka. Tou by měli být vybaveni hygienici a další kontrolní orgány, ale také obsluha na místech, kde jsou certifikáty potřeba. Pomocí aplikace snadno načtou QR kód v Tečce návštěvníka nebo na předloženém dokumentu a rychle ověří platnost certifikátu. Stejně jako aplikace Tečka funguje i bez připojení k internetu.

V rámci takzvaného evropského covid pasu je QR kód v aplikaci Tečka čitelný i ve všech zemích EU a v tuto chvíli probíhají jednání s dalšími státy mimo EU, které se chtějí do společného systému EU certifikátů připojit.

„Používání aplikace Tečka je velmi snadné a spolu s kontrolní aplikací čTečka je to nejsnazší způsob prokazování očkování, testu, nebo prodělané nemoci. Obě aplikace stále vylepšujeme a upravujeme, naposledy jsme řešili například zobrazení certifikátu třetích dávek,“ říká Lukaš Trnka z Národní agentury pro komunikační a informační technologie.

Bezinfekčnost musíte zatím prokazovat v kině, divadle a na koncertech. S koncerty se pojí také větší hromadné akce. Dále ve fitness centrech, bazénech, wellness a vnitřních sportovištích. Ani v kadeřnických a kosmetických salonech se neobejdete bez prokázání. A  samozřejmě bezinfekčnost musíte stále prokazovat i při cestování.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24