Cyklisté mají novou cyklostezku. Je to dálnice na Brdy, říká průvodkyně – FOTKY

18.01.2020 7:26

Letošní zima prozatím zimním radovánkám nenahrává, na běžky do Brd tedy nemůžete. Ale milovníci cyklistiky se mohou těšit… Do Brd už jim vede cyklistická dálnice, jak ji popisuje cykloprůvodkyně brdskou oblastí.

Pohled zpět směrem k Žákavé Pohled zpět směrem k Žákavé
od statku Lhotak ke Spálenému Poříčípohled do krajinynad chatovou oblastí vpravoprůjezd alejí je krásnýPohled zpět směrem k Žákavév lese pod ČíčovemŠotolinu místy střídají kamenyvjezd do Zlatého údolíz Hořehled do Číčova

Průvodkyně Brdy Lenka Boříková nový úsek cyklostezky vedoucí do Brd už několikrát vyzkoušela. Nazývá ji dálnicí do Brd a je podle ní pro rychlý a bezpečný nájezd do brdských lesů ideální.

„Cyklostezka mezi obcemi Žákavá – Spálené Poříčí – Hořehledy – Číčov dostala svoji finální podobu. První část vede ze Žákavé do Poříčí. Ze Žákavé  pojedete po silnici směr Štítov (CT2146), před lesem však odbočíte vlevo. Uvítá vás Zlaté údolí, chatová oblast v údolí Bradavy. Cyklostezka je zpočátku asfaltová, pod Babinami se povrch promění na příjemnou šotolinu,“ popisuje Lenka Boříková.

Podle ní si cyklisté musí dávat pozor na kameny, které na některých místech střídají šotolinu. „Tyto úseky nejsou zrovna bezpečné, povrch může být kluzký a samotný nerovný terén vyžaduje jistou dávku obezřetnosti,“ uvádí průvodkyně.

Cesta vede lesem až k hájovně u Vlkova. Tady opět najedete na asfaltku vedoucí na Lhotku. Za statkem odbočíte vlevo a kopírujete vrstevnici až do Poříčí.

Část druhá vás odvede ze Spáleného Poříčí téměř k hranici s CHKO Brdy. „Od místního kostela se vydáte na Hvížďalku, cest tam vede několik. Výchozí pro nás bude levý břeh u brodu, odkud se vydáme po nové asfaltce do kopce. Za vilkami odbočíme na šotolinu vedoucí zpočátku starou alejí, pak přes louku. Silnice za loukou nás dovede okolo Labežského Mlýna až do Hořehled,“ popisuje druhý úsek Lenka Boříková.

Podle mapy se vyhnete hlavní silnici, objedete zástavbu boční uličkou a dostanete se až k silnici na Těnovice.

Poslední etapa cesty začíná u křížku za obcí Hořehledy. Zde odbočíte vpravo na šotolinovou silnici, vedoucí přes louky až do Číčova, a odtud dále do Brd.

„Z Číčova pak lze vyrazit mnoha způsoby do lesů, každý si vybere dle svého gusta a hlavně podle cíle vašeho výletu,“ uzavírá průvodkyně a přeje všem cyklistům šťastnou cestu.

foto: Lenka Boříková

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24