Cyklistická sezóna láká zloděje! Kola v Plzni mizí ve velkém

10.05.2018 7:59

Cyklistická sezóně jede naplno a ve velkém se činí i zloději. V Plzni už letos zmizelo na pět desítek kol. Policie varuje, že zloději budou v příštích měsících ještě víc při chuti.

IMG_4462

Kola se v posledních letech stala velmi oblíbeným artiklem zlodějů. Mnohdy jde o vylepšené speciály, které mají vysokou hodnotu a kradené jsou i na objednávku.

"Policejní statistiky ukazují nárůst kriminality spojené s krádežemi jízdních kol na území Městského ředitelství policie Plzeň. V roce 2016 jsme evidovali celkem 122 odcizených jízdních kol, rok 2017 zaznamenal nárůst o 39 případů. V letošním roce policisté zaevidovali do dnešního dne celkem 50 oznámení o odcizení jízdního kola. Nejčastější krádeže kol jsou zaznamenávány v měsících červen, červenec, srpen," říká Hana Rubášová.

Zloději jsou v oblasti krádeží kol v posledních letech čím dál vynalézavější. Velmi často jsou v akci organizované skupiny, které kradou kola na objednávku. "Nejčastěji ke krádežím dochází na volných prostranstvích, kdy jsou kola volně opřena o zeď nebo lavičku. Zloději se nezdráhají překonat několik překážek, aby se ke svému lupu dostali a proto často kola mizí ze sklepů, garáží nebo balkónů," upozorňuje policejní mluvčí.

Vypátrání zlodějů navíc není vůbec jednoduchou záležitostí. Především velmi často chybí svědci, lidé si logicky někdy ani nevšimnou, že na kole odjíždí někdo jiný než majitel. Zloděj následně kolo obratem nabídne k prodeji v některém z bazarů nebo konkrétnímu člověku. Výjimkou není ani okamžitě přestříkání kola. V takovém případě zůstává jediným vodítkem výrobní číslo kola.

Policisté proto doporučují především v tomto období rozhodně zabezpečení kol nepodceňovat. Mimořádný pozor by si na ně měli cyklisté dávat i ve chvíli, kdy kolo někde odstaví a odskočí si jen na pár minut. "Ačkoli existují mnohé bezpečnostní prvky na ochranu před krádeží jízdních kol, jako jsou kvalitní trubkové zámky, bezpečnostní uzamykatelné stojany a další, zdaleka nejúčinnější prevencí krádežím jízdních kol je nenechávat jízdní kolo bez dozoru. Zvláště venku je dobré mít stále bicykl na očích nebo ještě lépe nechat u kol vždy někoho, kdo kola osobně pohlídá," uzavírá Hana Rubášová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24