QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cykloprohlídky Brd pokračují! Tentokrát povede za vojenskou historií

10.07.2018 7:59

Letní sezóna v regionu přináší letos novinky v podobě výletů s průvodcem do Brd. Další z cyklovýletů je na programu už tento týden a zájemce zavede do středních Brd.

01_Cyklisté v Brdech_foto Radka ŽÁKOVÁ

Cykloprohlídky pod názvem "Za vojenskou historií středních Brd" proběhne v sobotu 14. července. Sraz je pro účastníky v 9:30 v železniční stanici Hořovice. Do terénu se pak výprava vydá o deset minut později.

Délka sobotní vyhjížďky je 49 kilometrů, což zabere odhadem 6 a půl hodiny i s přestávkami. Tentokrát není vhodná pro rodiny s dětmi a organizátoři doporučují horské nebo trekové kolo.

"Uvidíme Hrad Valdek, bývalé polní letiště, dopadové plochy bývalé dělostřelecké a letecké střelnice Jordán, pěchotní srub z roku 1936, dělostřeleckou pozorovatelnu na Houpáku, dva pomníčky leteckých katastrof, zámeček Tři trubky, bývalá kasárna ve Strašicích s Muzeem Středních Brd a Muzeem dopravy," vyjmenovává za organizátory Radka Žáková.

"O vojenskou historii se zajímají zejména muži, kteří prošli vojenským výcvikem. Jen někteří se během něj dostali do Brd, a tak se rádi podívají na místa, kde byla dlouho jedna z našich největších vnitrozemských střelnic,“ říká Jiří Holomel, který trasu připravil a cyklisty po ní v sobotu 14. července provede. "Nejvíce zajímavosti je v centrální části Brd, a proto se tam raději vydáme na kolech. Zvládneme tak navštívit více míst včetně bunkru, který si zahrál v Obecné škole,“ dodává cykloprůvodce Jiří Holomel.

Pro účastníky jsou připraveny tištěné tipy na další pěší i cyklistické výlety. Počet účastníků je omezen, proto se doporučuje registrovat se předem na telefonním čísle 725 443 243, a to od pondělí do neděle v době od 9 do 17 hodin. Zaváděcí cena letos činí pro dospělého 110 Kč, pro dítě pak 90 Kč.

FOTO: ilustrační, Radka Žáková

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24