Cyklopůjčovny na nádražích obnovují provoz. K mání jsou koloběžky i elektrokola

15.06.2020 14:40

V pondělí 15. června startuje opožděná sezona cyklopůjčoven Českých drah. Letos fungují v 75 stanicích po celé republice. V Plzeňském kraji se půjčovny otevřely na čtyřech místech.

konstantinky andrea

Půjčovny kol Českých drah se původně měly otevřít 28. března, v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 byl ale start letošní sezóny odložen. "Protože už většina opatření proti šíření epidemie skončila a mezi zákazníky registrujeme zájem o zapůjčení kol, rozhodli jsme se všechny naše půjčovny ve stanicích otevřít od pondělí 15. června. Je to sice o dva a půl měsíce později než obvykle, ale věříme, že zájemci si tuto lákavou nabídku na aktivní trávení volného času nenechají ujít,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike, a dodává: "Velký důraz budeme věnovat hygienickým opatřením. Všechna kola proto po každé výpůjčce důkladně vydezinfikujeme a samozřejmě očistíme i přilby a další vybavení.“

Stejně jako v předchozích letech  i letos fungují půjčovny ČD Bike ve všech krajích ČR. Cyklisté je najdou v 75 stanicích, z toho 61 půjčoven mohou využít bez nutnosti rezervace a dalších 14 jen po předchozí objednávce. V Plzeňském kraji půjčovny fungují na hlavním nádraží v Plzni a dále v Domažlicích, Tachově a Klatovech. V Plzni, Klatovech a Domažlicích si mohou zájemci vypůjčit také elektrokola, v Klatovech jsou k dispozici i koloběžky. Za loňskou sezonu hlásí půjčovny v Plzeňském kraji celkem 380 výpůjček.

Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Cyklisté mohou využít možnost kola zdarma přepravit po vybraných tratích nebo je zdarma uschovat v některých úschovnách ČD.

Novinkou letošní sezóny je zavedení jednotného ceníku pro všechny půjčovny kol ČD Bike. "Například zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo denní půjčovné 180 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 150 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 300 Kč,“ říká mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24