QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Daikin stále investuje, má novou moderní linku za 100 milionů korun

09.04.2021 11:53

I přes nepříznivou dobu plzeňský Daikin investuje a navyšuje počet zaměstnanců. Od února vyrábí klimatizační jednotky na nové výrobní lince, která je efektivnější.

CG0A1572
CG0A1548CG0A1576CG0A1542CG0A1557CG0A1564CG0A1566CG0A1572CG0A1580CG0A1581CG0A1591CG0A1600

„Novou linku F7 jsme se rozhodli postavit, abychom navýšili kapacitu komerčních modelů, po kterých stoupá poptávka,“ uvedl Jiří Svoboda manažer výrobních inženýrů, společnosti Daikin Plzeň.

Na projektu nové linky za 100 milionů korun pracoval ve společnosti Daikin celý tým. „Od úplného začátku do rozjezdu to bylo přesně 15 měsíců,“ uvádí dále Jiří Svoboda s tím, že pro novou linku Daikin využil přednostně lokální dodavatele. „Je to trochu změna oproti minulosti, podobná linka se stavěla před deseti lety. Tehdy s japonským dodavatelem.“

Na lince se vyrábějí klimatizační jednotky pro komerční objekty, do hotelů apod. Jde o produkt instalovaný do podhledů. Stejný typ jednotek vyrábí Daikin už na stávají lince F4. „Linka F7 je ale výkonnější, kapacita vyrobených jednotek se zvýšila z 350 kusů na 600 kusů za směnu. Jeden operátor vyrobí za směnu o 35 % jednotek více,“ říká Jiří Svoboda.

CG0A1548

Na lince je celkem 6 průmyslových robotů. Provádějí například automatickou vizuální kontrolu jednotky, testují únik helia apod.

 „Tady je vidět proces robotizace, zde by normálně stáli dva operátoři, kteří by zasazovali měděná kolínka,“ ukazuje Jiří Svoboda a zastavuje se u dalších robotů. „Zde je opět robot. Ten pájí vstupní trubky tepelného výměníku. Tato operace je na ostatních linkách manuální. Tento robot je využívaný pro lepení štítků na krabici s jednotkou.“ 

I když na linkách nahrazují některé operátory roboti, mají lidé v Daikinu i tak dost práce. Celkem v této firmě na Borských Polích pracuje přes dva tisíce lidí.

 „U nás krok robotizace neznamená, že někdo přijde o práci. Naopak na tuto novou linku jsme museli přijmout další operátory,“ uvádí Tomáš Matoušek, HR Supervisor ze společnosti Daikin Plzeň.

Společnost Daikin stále přijímá nové zaměstnance. „My se s nedostatkem zaměstnanců potýkáme stále, a to nejen z důvodu covidu a trhu práce. Ale zejména tím, že každoročně navyšujeme výrobní plány a také počet kmenových zaměstnanců,“ upřesnil dále Tomáš Matoušek.

Plzeňský Daikin navíc dbá na spokojené zaměstnance. I proto každoročně navyšuje mzdy. „Bez ohledu na Covid, jsme mzdy opět navyšovali k 1. dubnu, a to výrazně nad úroveň inflace. Míra navýšení letos činí 4 – 5 %, u některých pozic bude ještě vyšší,“ uvádí Tomáš Matoušek.

Ani ohledně automatizace to novou linkou F7 v Daikinu nekončí. Tým inženýrů už teď pracuje na nové lince. „Budeme kompletně modernizovat jednu z outdoorových linek na venkovní jednotky,“ prozradil Jiří Svoboda.

foto: QAP.CZ

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24