QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další koktejl pesticidů u dovozové zeleniny! Tentokrát v Dobřanech

11.04.2019 20:19

SZPI dále zjišťuje dovozovou zeleninu s nadlimitní přítomností pesticidů. Vadné vzorky našli inspektoři SZPI na několika místech republiky, Plzeňský kraj nevyjímaje!

Pekingské zelí_01
Pekingské zelí_01Kapusta_01Lusky_01

Státní zemědělská a potravinářská inspekce znovu objevila u zeleniny ze zahraničí zvýšené množství pesticidů. Nadlimitní hodnoty zjistila i u čínského zelí v Dobřanech!

Kontroly inspektorů SZPI zjistily prohřešky v maloobchodní síti, ve velkoobchodě i u dovozců. Nadlimitní přítomnost pesticidů potvrdily u čerstvé zeleniny z dovodu laboratorní testy.

Na trhu zjistili inspektoři následující šarže:

Zelí čínské, pekingské, vzorek odebraný u společnosti Penny Market s.r.o. v ulici Osoblaho 1275 v Dobřanech. Šarže 0901, země původu: Polsko. "Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost herbicidu fluazifop-P, a to v hodnotě 0,11 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg)," uvádí tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Dodavatelem je TOTAL PRODUCE CZECH S.R.O., Brno.

Kapusta hlávková z Polska, označení šarže: 18.02.2019. "Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos, a to v hodnotě 0,048 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg)," sděluje Pavel Kopřiva. Místo odběru vzorku: MILOSLAV VITERA, Hradecká 324, Přelouč. Dodavatel je Efes, spol. s r.o., Pardubice.

Zelí čínské, pekingské – I. jakost, původem z Polska. "Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu flonicamid, a to v hodnotě 0,27 mg/kg (limit: 0,03 mg/kg)," pokračuje mluvčí SZPI. Odběru vzorku proveden u Ladislava Dokoupila v Boskovicích, Masarykovo náměstí 2031/13. Dodavatel: HASPOL spol.s r.o., Náměšť nad Oslavou.

Lusky fazolové - cat. I, označení šarže: 5126171, země původu je Maroko. "Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu clofentezin, a to v hodnotě 0,08 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg)," říká Pavel Kopřiva. Místo odběru vzorku je ČEROZFRUCHT s.r.o., Velká Bystřice, Olomoucká 988; dodavatel: ČEROZFRUCHT – Nehvizdy.

S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24