Další parky a rekreační místa v Plzni prokouknou. Jejich úpravy odstartují už letos

20.02.2020 13:48

V tomto roce město zahájí čtyři velké projekty za více než 50 milionů korun. Mimo jiné rozšíří park Zemník na Košutce. Jaká další místa čeká proměna?

jezisek_vyhlidka
12

Čtyři projekty za více než 50 milionů korun, které se týkají úprav parků a rekreačních míst, má letos v plánu západočeská metropole. Odstartují práce na rozšíření parku Zemník na Košutce za 18,5 milionu korun. Město dokončí úpravy Parku U Ježíška za 15 milionů korun, uskuteční druhou etapu obnovy Lochotínského parku za 13 milionů korun a jedenáct milionů korun dá na obnovu víceúčelové nádrže v Červeném Hrádku.

"Letos zahájeným projektem bude Park Podzemník, jenž se týká rozšíření parku Zemník na Košutce západním a severozápadním směrem. Jde o jednoduché, přírodně krajinářské úpravy. Při tvorbě projektu jsme vycházeli ze spolupráce s veřejností, kdy se uskutečnila dvě setkání komunitního plánování. Projekt bude dokončen v polovině příštího roku,“ přiblížil primátor Martin Baxa.

V parku Podzemník vzniknou cesty pro pěší, jednoduché prolézačky pro děti z klád a špalků a hřiště pro výcvik psů s kladinami a překážkami. Přibyde také nová zeleň. "Doplněn bude jednoduchý mobiliář k posezení a piknikování. V prostoru bývalého hřiště BMX, vznikne plácek na hraní míčových a jiných her. Na vyvýšeném místě se vzrostlou borovicí lesní bude upravena vyhlídka,“ doplnil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Na všechny úpravy budou použity přírodní materiály.

Peníze půjdou také na dokončení cesty z Mikulášského náměstí v Parku u Ježíška. "Projekt upravuje pěší propojení mezi Mikulášskou ulicí a nivou řeky Radbuzy jižně od areálu Mikulášského hřbitova. Cesta se napojí na stávající stezku pro pěší a cyklisty podél řeky. Úpravy budou spočívat ve vybudování rampového schodiště, které překonává výšku 11,5 metru na délce 82,5 metru. Podél rampového schodiště bude vystavěna  opěrná zídka, nově bude průchod osvětlen veřejným osvětlením,“ přiblížila Andrea Fojtíková. Součástí jsou i sadové úpravy, pořízení mobiliáře i prolézačky pro děti. Stavba začala vloni.

Letos v listopadu má skončit druhá etapa obnovy Lochotínského parku. Kromě úprav parkových cest, zeleně a nové výsadby stromů se počítá s květinovými záhony. Vznikne zde i tůň na zachycení dešťové vody. Projekt počítá s doplněním vybavení, osvětlení, dětských a fit prvků pro dospělé.

 Část parku nad Lochotínským pavilonem čekají úpravy až po ukončení stavby retenční nádrže Vinice. Počítá se s položením kanalizačního potrubí podél nádrže, jež má v budoucnu sloužit pro převedení dešťových vod z Vinic a od Kopeckého pramene do parku a dále do nivy Mže.

Obnovy se dočká i víceúčelová nádrž v Červeném Hrádku. Město nechá opevnit břehy, vybudovat nové terasové stupně k posezení na břehu a vstupy do nádrže. Projekt zahrnuje i odběrné místo pro sbor dobrovolných hasičů. Chystá se i vylepšení okolí nádrže. "V plánu je nové sportovní hřiště po míčové hry, umístění fit prvků, mobiliáře. Kolem vodní nádrže povede cesta pro pěší. Do projektové dokumentace byly zapracovány i některé požadavky místních obyvatel,“ doplnil Michal Vozobule.

FOTO: ilustrační, mapy: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24