QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další podfuk na české zákazníky! V džemu bylo mnohem méně ovoce - FOTKY

08.12.2018 18:03

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další podfuk s obsahem ovoce v džemech. Tentokrát musí stáhnout z prodeje višňový džem obchodní řetězec Kaufland.

K_Classic_01_postcard
K_Classic_01_postcardK_Classic_02K_Classic_01K_Classic_03

Kontroly SZPI tentokrát prokázaly klamání spotřebitelů u džemu značky K-Classic. Konkrétně se jednalo o Višňový džem výběrový v balení 450 gramů s datem minimální trvanlivosti do 27. října příštího roku vyrobený v Německu. 

"Na obalu potraviny bylo mimo jiné uvedeno: složení: višně (50%) a Na 100 g hotového výrobku bylo použito 50 g ovoce. Laboratorní analýza SZPI ale u odebraného vzorku prokázala podíl višní pouze v množství 34,8 gramů na 100 gramů hotového výrobku. Kontrolovaná osoba tak porušila příslušné právní předpisy tím, že uváděla do oběhu potravinu, která informacemi na obalu uváděla spotřebitele v omyl ohledně skutečného složení výrobku," informoval Pavel Kopřiva ze SZPI.

Inspekce tak nařídila stažení závadné šarže z celé tržní sítě a dále prodejci nařídila provést u tří následujících dodávek předmětné potraviny analýzu stanovující podíl ovocné složky ve výrobku. Krom toho bylo zahájeno i správní řízení o uložení pokuty.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24