QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další rozpory ještě před vytvořením koalice! STAN s Bernardem má problém

14.10.2020 9:32

Jednání o koalici v Plzeňském kraji stále nejsou u konce a přicházejí další komplikace. Hnutí STAN v čele s Josefem Bernardem má další problémy, nyní jsou rozpory přímo uvnitř uskupení.

stan a piráti

Před volbami vznikají nejrůznější uskupení, aby měly větší šanci na úspěch a po volbách se dokonce některé strany spojují ještě před tím, než je vytvořena koalice (v Plzeňském kraji se takto spojil STAN s Piráty). A teď se ukazuje, jak jsou tato spojení vratká a nestálá.

Hnutí STAN kandidovalo se Zelenými, Idealisty a hnutím PRO Plzeň. A právě hnutí PRO Plzeň má teď s Josefem Bernardem a STAN velký problém. Na kraji se totiž rýsuje koalice ODS s TOP 09, STAN a Piráty. Oznámeny již byly i počty v Radě Plzeňského kraje. Tam by měl mít STAN a další uskupení tři pozice.

A právě o tyto (dnes ještě nezískané) pozice jde, STAN chce pozice pro sebe. To se ale nelíbí hnutí PRO Plzeň. "Hnutí STAN a PRO Plzeň by v předpokládané koalici mohly získat 3 místa v Radě PK. Avšak hnutí STAN si nárokuje všechny pozice radních pro své hnutí. To nepovažujeme za spravedlivé a korektní v návaznosti na skvělý volební výsledek," uvedlo hnutí pro Plzeň na facebookých stránkách. Celé prohlášení najdete pod článkem.

Pokud by se tak reálně stalo a hnutí STAN by neustoupilo, Bernardova koalice by rázem přišla o dva mandáty, kterých by měla jen pět. Tomu by ale neodpovídalo plánované zastoupení v krajské radě, kde má být druhou nejsilnější stranou. S pěti mandáty by totiž byla až čtvrtým nejpočetnějším táborem v 45členném zastupitelstvu za hnutím ANO, ODS s TOP 09 a Piráty.

Jak nakonec bude koalice v Plzeňském kraji vypadat, není stále jasné. Nejde totiž o první problémy, které tuto vznikající koalici provázejí. Rozpor mezi sebou mají i členové ODS.

Čtěte také: Nestandardní koalice na kraji? Rozpor už je i u ODS

Prohlášení PRO Plzeň

Vážení příznivci a voliči hnuti PRO Plzeň,
v dnešních dnech probíhají vyjednávání ohledně nové krajské koalice.
Hnutí STAN a PRO Plzeň by v předpokládané koalici mohly získat 3 místa v Radě PK. Avšak hnutí STAN si nárokuje všechny pozice radních pro své hnutí. To nepovažujeme za spravedlivé a korektní v návaznosti na skvělý volební výsledek.
V případě takového rozdělení nebude hnutí PRO Plzeň pokračovat v dalších koaličních jednání.
Za situace, že se v předpokládané koalici změní nabídka pro hnutí STAN, kdy získá pouze 2 místa v Radě, hnutí PRO Plzeň bude tento návrh akceptovat a ve spolupráci budeme nadále pokračovat.
Všem našim příznivcům děkujeme za podporu
hnutí PRO Plzeň

pro plzen

ilustrační foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24