QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další roztomilý přírůstek v zoo. Na svět vykoukl kočkodan

09.07.2020 14:12

Plzeňská zoo aktuálně představila mládě afrického kočkodana Brazzova. Na svět přišlo v květnu, ale pohlaví zatím není známo.

1

Africký kočkodan Brazzův patří mezi tradiční druhy chované v plzeňské zoo. "Tato párová pralesní opice je zde chována od roku 1981 v několikáté generaci a úspěšně se rozmnožuje. Nejnovější mládě přišlo na svět 9. května, pohlaví zatím není známo. V polovině 90. let byli kočkodani průkopníky chovu na ostrovech se vzrostlými stromy, nyní žijí v expozici v sousedství hrošíků liberijských. Současný chovný pár tvoří samec Kellar z Francie a samice Koki z vlastního odchovu,“ prozrazuje mluvčí zahrady Martin Vobruba s tím, že v Evropě nyní chová kočkodany Brazzovy kolem 55 zoologických zahrad.  

Kočkodan Brazzův se zdržuje často při zemi, kde i sbírá potravu. Je také jediným druhem svého rodu, který vytváří pevné páry samce a samic. Své teritorium označuje slinami a pachovými výměšky, ale vetřelcům se přitom spíše vyhýbá, než aby jim čelil.

"Oranžové a bílé skvrny na jejich obličeji slouží k optické komunikaci a tento kočkodan se dorozumívá i hlubokými dunivými zvuky,“ vysvětluje mluvčí.

K zajímavým přírůstkům plzeňské zoo v tomto roce patří například šimpanzice Caila. Více jsme psali zde.

FOTO: K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24