QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dávejte pozor na výletech! Policii zaměstnávají ztracení houbaři i turisté!

19.07.2019 8:03

Policii v průběhu letní sezóny tradičně zaměstnávají pátrání v terénu. Většinou jde například o houbaře nebo turisty, kteří se vydají do neznámých míst. Jak tomu předejít?

cviceni

Rozsáhlé pátrací akce, do kterých jsou zapojeny desítky policistů, vzlétne policejní vrtulník a podrobné prozkoumávání i těch nejzáludnějších zákoutí v přírodě. Tak vypadají každoročně v průběhu léta pátrací akce kvůli ztraceným houbařům nebo turistům. Například na Šumavě jsou takové pátrací manévry během prázdnin poměrně časté.

Jedno z dalších pátrání se odehrálo i v tomto týdnu. "Policisté na Klatovsku přijali oznámení od dcery, že její matka devětašedesátiletá žena ztratila orientaci v lesním porostu v lokalitě u Zhůří mezi Kochánovem a Starou Hutí na Hartmanicku. V dopoledních hodinách šly ženy houbařit a matka telefonovala dceři, že bloudí po lese a má téměř vybitou baterii v mobilním telefonu. Žena má zdravotní problémy a byla obava o její zdraví i život," popisuje mluvčí policie Dana Ladmanová.

Policie okamžitě rozjela pátrací akci, do které bylo zapojeno několik hlídek z různých oddělení a byl připraven i policejní vrtulník. Ženu se naštěstí podařilo najít. "Podle sdělení občana se měla žena nacházet několik kilometrů za obcí Hartmanice, kde byla skutečně hlídkou policistů vypátrána," dodává policejní mluvčí.

Obdobné případy přitom nejsou nijak výjimečné. Zvlášť v hlavní turistické a zejména houbařské sezóně. Speciálně na Šumavě a obecně na Klatovsku s tím mají policisté bohaté zkušenosti. "Policisté realizovali pátrací akce, do kterých byli zapojeni policisté z pořádkové služby, policejní psovodi i vrtulník. Houbařům doporučujeme, aby navštěvovali místa, která znají i zkušeným sběračům hub se může stát, že zabloudí," uzavírá Dana Ladmanová.

Preventivní rady při výletech do přírody:

  • nosit při sobě telefon s dostatečně nabitou baterií - především rada pro starší občany pro případ, že dojde ke zranění nebo  nevolnosti či ztratí orientaci a mohou přivolat pomoc
  • oblečení, pokud dojde ke změně počasí v průběhu pohybu v lesních porostech
  • nemocní, kteří užívají pravidelně léky, vzít s sebou
  • mít u sebe dostatečné množství potravin a tekutin

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24