QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Deset umělců bude tvořit na deseti místech v Plzni

12.08.2020 7:24

V rámci prvního ročníku festivalu s názvem Wallz vznikne po Plzni deset takzvaných muralů neboli velkoplošných maleb. Které objekty čeká proměna?

3

Street art festival Wallz se v Plzni uskuteční od 17. do 22. srpna. Na vybraných místech uvidí kolemjdoucí umělce přímo při činu. Na deseti místech tak vzniknou street art díla. Organizátoři akce z DEPO2015 se tak chtějí podílet na zvelebování veřejných míst dříve hlavně průmyslového města.

Téma street art a graffiti je v dnešní době velmi aktuální nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky. Jeho hranice se podle organizátorů festivalu  dávno posunuly od nelegálních graffiti, vznikajících v 90. letech, k vyčleňování legálních ploch, soutěžím, festivalům i výstavám dříve pouličních umělců v zavedených galeriích. Prvního ročníku festivalu se zúčastní jak writeři, kteří vyšli z původní graffiti scény, tak mladší autoři, kteří na tento odkaz různými způsoby navazují.

Umělci budou tvořit na zdi skladu v ulici U Seřadiště, před střední školou dopravní na Karlovarské třídě nebo na boční fasádě panelového domu v Zahradní ulici. Proměna čeká i malý objekt trafa v zatáčce u Rychtářky, zeď garáže v Kotíkovské ulici, dlouhou zeď u lékařské fakulty v Lidické ulici nebo například  pilíř mostu Milénia.

"Po vzoru řady evropských měst včetně Olomouce či Bratislavy směřujeme k oživení a kultivaci veřejného prostoru s důrazem a citem pro lokální specifika. Street art festival dává možnost setkání se tváří v tvář se současným pouličním uměním, které je dostupné všem a oproti všudypřítomnému reklamnímu balastu představí kvalitní a zároveň svobodné umělecké vyjádření,“ říká manažerka projektu a kurátorka Kristýna Jirátová.

Tváří projektu se stal český autor Michal Škapa aka Tron, který je jedním z nejvýznamnějších autorů české graffiti scény. Patří k silné generaci "writers" 90. let, má na svém kontě desítky výstav, stovky uměleckých projektů a je také průkopníkem tzv. muralů v ČR.  Mezi jeho nejaktuálnější projekty patří i KOSMOS, který vznikl nedávno na pražském letišti a je jedním z největších muralů ve střední Evropě.

Návštěvníci se mohou těšit na výstavu všech deseti umělců v DEPO2015, graffiti jam či dětský sprejerský workshop. Celý festival zakončí 22. 8. od 18:00 vernisáž v DEPO2015 s DJs a tanečníky. Celý festival včetně doprovodného programu i vernisáže je zdarma.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24