Designové lahve Pilsner Urquell vynesly Centru Paraple 2,1 mil. korun

14.12.2019 12:35

Charitativní aukce uměleckých pivních lahvích Pilsner Urquell vynesla bezmála 2,1 milionu korun. Jedná se o druhou nejúspěšnější aukci. Nejvíce šla "na dračku" lahev od skláře Lukáše Nováka. 

lahev

Centrum Paraple již 25 let pomáhá lidem s poškozením míchy a jejich blízkým. Letošní osmý ročník charitativní aukce získal pro centrum Paraple přesně 2 061 387 korun. Vydražilo se deset unikátních lahví, které oslavují třicet let života ve svobodných poměrech. Hodnota nejdražší aukční lahve, jejíž autorem je sklář Lukáš Novák, letos dosáhla 333 333 korun.

„Mám velkou radost. Letošní výtěžek aukce nám opět pomůže zajistit činnost. Centrum Paraple tu je pro vozíčkáře už 25 let a právě dlouhodobá podpora projektů jako je aukce pivních lahví je pro nás zásadní. Děkuji za to dražitelům i společnosti Pilsner Urquell!“, řekl k výsledku zakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák. Získané peníze poputují na údržbu, nákup sportovních a rehabilitačních pomůcek i na mzdové náklady zaměstnanců, které se starají o klienty při jejich pobytu v centru.

Lukáš Novák se při tvorbě lahví inspiroval tradiční českou brusnou technikou, která zdobí jejich dno i spodní část.V horní části každé z unikátních lahví jsou vypískovány hodnoty, které si na svobodě cení jeden z deseti reprezentantů generace 1989. Obě části lahví odděluje hluboký brus, který symbolizuje rok 1989 jako výrazný zářez do našich dějin.

„Vážím si toho, že jsem mohl přispět k takto prospěšnému projektu. Zajímavé bylo nejen vytvářet návrh, ale i spolupracovat s deseti osobnostmi a vtisknout lahvím symboliku oslavující tři desetiletí svobody v naší zemi. Věřím, že se lahve budou líbit i dražitelům a mám velkou radost z výsledku, který pomůže Centru Paraple a jeho klientům,“ hodnotí výsledek Lukáš Novák.

 

FOTO: Pilsner Urquell

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24