Digitální dvojče města Plzně stále roste. Letos slaví jeden rok

26.10.2021 13:10

Před rokem spustilo město Plzeň takzvané digitální dvojče, projekt, díky němuž má krajské metropole přesný 3D model města. S jeho pomocí je možné efektivně modelovat situace, které mohou nastat, a to v mnoha oblastech života.

Model Cukrovarské ulice_DUET_foto plzen.eu

Projekt digitálního dvojčete nazvaný DUET je součástí prestižního evropského dotačního programu HORIZON 2020 zaměřeného na inovace.

„Někdy je obtížné představit si přínos podobných technologicky náročných inovativních projektů. Digitální město má ale velký přesah. Díky němu máme naše město zmapované, pořídili jsme model samotných budov, ale i terénu a povrchu včetně budov a stromů. Tato data se učíme zpracovávat a chceme je využít například při plánování další výstavby, můžeme pracovat s oblastí dopravy, životního prostředí, podpory turismu a podobně. Momentálně se intenzivně věnujeme spolupráci s IZS. Chceme v maximální možné míře využít moderní technologie a nabídnout součinnost při zásazích tak, abychom pomohli chránit zdraví a majetek našich občanů,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Odborníci v současné době připravují prostředí, v němž bude digitální dvojče fungovat. Podle Tomáše Krblicha, ředitele úseku Aplikace Správy informačních technologií města Plzně, se daří držet plán, a to i přes komplikace spojené s pandemií covid-19.

Nejvýraznější posun učinili odborníci v oblasti bezpečnosti. Sestrojený unikátní 3D model fotbalového stadionu ve Štruncových sadech momentálně odborníci ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému testují tak, aby dokázal zefektivnit zásahy policistů a hasičů.

 

foto: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24