QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Díky, Ameriko! Letos v rouškách a jen symbolicky - FOTKY

06.05.2020 20:04

Vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! je vždy vrcholným zakončením Slavností svobody v Plzni. Letos proběhl v rouškách a jen symbolicky, bez účasti veřejnosti.

 

IMG_2125
IMG_2125IMG_1953IMG_1957IMG_1967IMG_2214

Krátký vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! v Plzni symbolicky zakončil ve středu 6. května Slavnosti svobody, které letos proběhly jen virtuálně. Akcí si Plzeň připomíná 75. výročí svého osvobození americkou armádou. Plánované velké oslavy se tento rok kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. V Plzni se Slavnosti svobody konaly virtuálně, město nabídlo v neděli živé vysílání. U památníků byly už během víkendu položeny květiny a věnce.

Vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! bývá tradičně vyvrcholením oslav, účastní se ho obvykle američtí i belgičtí veteráni a zástupci amerického i belgického velvyslanectví, přicházejí stovky lidí. "Letos se uskutečnil jen v komorním obsazení. Vzpomínkový akt město přenášelo živě na svém Facebooku a YouTube, aby zprostředkovalo možnost být u daného okamžiku i všem Plzeňanům," uvedl mluvčí města Eva Barborková.

Květiny k pomníku ve středu 6. května v podvečer položili také velvyslanec Spojených států amerických Stephen B. King a velvyslanec Belgie Grégoire Nicolas A. Cuvelier.

„Těším se na příští rok, kdy tyto nádherné slavnosti připomínající oběti z roku 1945 propuknou naplno. Rád bych poděkoval městu Plzni za každoroční příležitost uctít ty chrabré muže i ženy, Američany, Belgičany a další spojence, kteří porazili fašismus na této půdě a dali tak demokracii a svobodě naději,“ uvedl ve svém proslovu velvyslanec Stephen B. King.  

Slova díků vyslovil i belgický velvyslanec Grégoire Nicolas A. Cuvelier: „Rád bych vyjádřil svůj vděk Plzni za uspořádání tohoto pietního aktu, a to i za složitých okolností souvisejících s opatřeními kvůli pandemii covid-19.

V uplynulých dnech se konaly piëtní akce i u dalších památníků v Plzni, například v Husově ulici a na Chodském náměstí.

foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24