Divadelní léto pod plzeňským nebem se letos chystá U Ježíška

02.04.2019 14:58

Jedna z největších open air divadelních akcí v republice odtajnila místo konání! Divadelní léto pod plzeňským nebem se letos chystá v prostoru U Ježíška. Přinášíme podrobnosti.

Divadelní léto_Švanda dudák_ Ondřej Rychlý
Divadelní léto_Švanda dudák_ Ondřej RychlýDivadelní léto_Švanda dudák_režisér Marek Němec

Dvanáctý ročník divadelního léta chystá pro letošek vlastní adaptaci hry J. K. Tyla Strakonický dudák. Pod názvem Švanda dudák ji bude režírovat Marek Němec. Scéna Divadelního léta vyroste v polovině června v novém prostoru v Plzni U Ježíška.

Kromě premiéry a deseti představení Švandy dudáka se na ní v červenci budou odehrávat i reprízy loňské velmi úspěšné inscenace Cyrano s Michalem Dlouhým a chybět nebude ani zajímavý doprovodný program. Ten začíná již 15. června a festival bude pokračovat až do 25. července.

Každoročně navštíví Divadelní léto téměř 9000 diváků. Od roku 2008 festival připravuje každý rok jednu původní inscenaci, kterou zasazuje do kulis širšího centra města Plzně. Divadelní scéna s hledištěm pro přibližně 500 diváků vyrůstá každý rok v jiném prostoru a dodává tak letním večerům neopakovatelnou atmosféru.

„Divadelní léto je od prvního ročníku pevně spjaté s městem Plzní. Je zajímavé sledovat, jak pro své inscenace objevuje nová místa, jako třeba náměstí Republiky, prostor U Zvonu či před Západočeským muzeem, a ukazuje tak město z nové perspektivy. Jako věrný divák Divadelního léta se těším na to, jak letos díky festivalu ožije prostranství U Ježíška,“ říká primátor města Plzně Martin Baxa.

Prostranství U Ježíška si pro letošní ročník zvolil režisér Marek Němec, autorkou scény Švandy dudáka je Agnieszka Pátá-Oldak. „Místo U Ježíška pro nás disponuje neuvěřitelným přírodním zdrojem v podobě lesíčka a je tady také krásný kopec s topoly, které přirozeně značí cestu Švandy dudáka,“ říká režisér Marek Němec.

Do hlavní role obsadil režisér Ondřeje Rychlého, kterého plzeňští diváci dobře znají z působení v Divadle J. K. Tyla. Hereckou tváří známou z televize i filmu bude Martin Písařík v roli Vocílky, jako Kalafuna se představí stálice Divadelního léta, herec DJKT Michal Štěrba. Dorotku si zahraje studentka KALD DAMU Eliška Hanušová. Poprvé se na Divadelním létě objeví Tomáš Karger, kterého čeká dvojrole Trnky a Sultána. V dalším obsazení nebudou chybět oblíbené tváře z minulých ročníků. Jana Kubátová, Klára Krejsová, Bronislav Kotiš a Antonín Procházka ml. účinkují kromě Švandy dudáka také v Cyranovi, jehož šest repríz se U Ježíška odehraje ve druhé polovině července.

Divácká základna festivalu se každý rok rozrůstá. Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje uvádí: „Divadelní léto pod plzeňským nebem získává dotaci téměř od samého počátku vzniku a od roku 2015 je tento projekt podporován jako významná kulturní akce přímo z rozpočtu Plzeňského kraje. Těší nás, že představení si stále drží standard neotřelosti a originálnosti a jsou navštěvována diváky z celého kraje.“

V rámci doprovodného programu se uskuteční 15. června Festiválek hereckých kapel v Zach's Pubu. Všechny další festivalové události už bude hostit scéna U Ježíška. V neděli 16. června ji otevře novinka – jedinečný večer s názvem Jsme muzikál!, který v režii Lumíra Olšovského představí to nejlepší z právě končící sezóny muzikálu Divadla J. K. Tyla. V červenci se pak diváci mohou těšit na tradiční doprovodné akce: 16. 7. Slam poetry Open Air a 18. 7. divadelní Improzápas. Prostor U Ježíška využijí také mladí účastníci příměstského Divadelního tábora, který se pod hlavičkou Divadelního léta bude konat už potřetí.

„Doprovodný program nás baví z několika důvodů. Svým zaměřením je určen zejména pro mladé lidi, kteří si v mnoha případech najdou cestu i k představením programu hlavního. Na druhé straně motivuje stálé diváky hlavního programu k poznání dosud nezažitých jevištních forem a leckdy je pak naláká i do dalších kulturních prostor v Plzni v průběhu divadelní sezóny. A divadelní tábor? Vychováváme si tak novou generaci diváků, možná i herců či scénografů, produkčních...,“ myslí si Marcela Mašínová, ředitelka Divadelního léta.

Vstupenky na Divadelní léto se prodávají od 1. dubna prostřednictvím sítě GoOut, kamenná prodejna je v Plzni v DEPO2015. Ceny vstupenek na inscenace hlavního programu Švanda dudák a Cyrano se pohybují od 250 do 550 Kč. Vyšší cena je pouze u vstupenek na premiéru Švandy dudáka, které exkluzivně zahrnují i pozvání na sklenku vína po skončení představení.

FOTO: Divadelní léto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24