QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Divadlo Alfa poprvé naživo představí „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou"

02.11.2021 7:21

Putování německého mladíka z Holýšova představí Alfa plzeňským divákům poprvé naživo. Na premiéru můžete do Divadla Alfa zavítat již tento čtvrtek 4. listopadu.

Divadlo Alfa_ foto Václav Čtvrtník

Novinku Divadla Alfa s názvem „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“ mohou plzeňští diváci vidět poprvé naživo ve čtvrtek 4. listopadu v 19 hodin. Premiéra inscenace inspirované skutečným příběhem se vloni v prosinci mohla odehrát pouze online.

Do současnosti ji naživo viděli návštěvníci festivalů Regiony v Hradci Králové, Loutkářská Chrudim a také v Polsku, na domovské scéně se autorská inscenace publiku představí poprvé.

Inscenace „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“ vznikala zhruba rok a půl na základě příběhu, který zmapoval nadšený znalec lokální historie Jan Jeňýk Valeš. Hanse Böhma se jmenoval Hubert Ott a pocházel z multikulturního prostředí: jeho matka byla dcerou belgického ředitele holýšovské sklárny a otec německý hajný. Služebnictvo mluvilo česky a ve škole se učila angličtina a latina. Takto jazykově vybaven byl vržen jako mladý voják wehrmachtu do kolotoče druhé světové války.

Inscenace je součástí evropského projektu Connect Up, jehož hlavním tématem je propojování kultur, společností, zvyků či sociálních skupin. Projektu se účastní celkem 14 divadel a institucí z celé Evropy.

„Rozhodujícím impulsem pro mě byla účast Alfy v evropském projektu Connect Up, který je zaměřen na cílovou skupinu diváků od dvanácti let. Dobrodružný příběh mladého sudetského Němce má v sobě napětí, je nejednoznačný, nevypráví ho superhrdina, ale obyčejný mladý člověk, který se musí v extrémních situacích rychle rozhodovat. Právě díky svému mládí může být blízký dospívajícím, mohou se k postavě vztahovat jako ke svému vrstevníkovi. Lákala nás také možnost vyprávět příběh z lokální historie v kontextu velkých dějin," uvedla dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová.

V hlavní roli mladíka, který se prodírá válečnou střední Evropou, se představí Daniel Horečný.

 

foto: V. Čtvrtník

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24