QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divadlo J. K. Tyla připravuje komedii Vánoce na poušti

22.10.2021 7:07

Na premiéru činohry s Martinem Stránským v hlavní roli se budeme moci brzy podívat na Nové scéně v Plzni. Vánoce na poušti  je práce oceňovaných autorů – Petra Pýchy a Jaroslava Rudiše.

vanoce_na_pousti__djkt

Premiéra hry Vánoce na poušti měla být původně již tuto sobotu 23. října, ale z důvodu úrazu jednoho z hlavních představitelů, se přesouvá. O novém termínu bude divadlo informovat veřejnost během příštího týdne. Zakoupené vstupenky je možné vrátit v místě nákupu do 5. listopadu 2021. Divákům, kteří vstupenky zakoupili on-line v síti Plzeňská vstupenka, budou peníze vráceny automaticky na účet, ze kterého byly vstupenky zaplaceny.

Vánoce na poušti přímo pro činoherní soubor Divadla J. K. Tyla napsali u nás i v zahraničí oceňovaní autoři – Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš. Autoři jsou kamarádi od dětství a na svém společném kontě mají již několik divadelních a rozhlasových her. Mezi ně patří například Léto v Laponsku, které získalo Cenu Alfréda Radoka a Cenu Českého rozhlasu 3 – Vltava nebo Strange Love oceněnou nominací na Cenu Alfréda Radoka.

Komedie Vánoce na poušti sleduje neuvěřitelný příběh kamarádů z české rockové skupiny Tataturk. Kdysi byli stejně slavní jako Lucie, pak se po nic slehla zem. V jedné zemi jsou ale stále ještě populární – v totalitním Turkmenistánu. To je výchozí situace hry, ve které se představí Martin Stránský, Jaroslav Matějka, Zdeněk Hruška a další.

„V případě Vánoc na poušti jsme se nechali vést zadáním – napsat hru pro činohru DJKT, na Novou scénu, žánr tragikomedie či hořká komedie. Kromě toho tam byla poznámka, že by bylo fajn, kdyby součástí hry byly písničky. Takže jsme to vzali tou nejpřímější cestou a vymysleli si postavu muzikanta Olina, kterému jsme pořádně naložili, včetně krize středního věku,“ přibližuje vznik hry Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš doplňuje: „Olina je mi líto, ale současně, nemůžu si pomoct, se mu musím smát. To, že jsme od počátku věděli, že Olina bude hrát Martin Stránský, jsme brali jako výhodu.“

Na vzniku zbrusu nové inscenace se také podílejí kostýmní návrhářka Jana Smetanová, která v DJKT oblékla například komedie Španělská muška a Brouk v hlavě, muzikant Ondřej Švandrlík, s jehož prací se v poslední době diváci mohli setkat při inscenacích Middletown nebo R.U.R., a plzeňskému publiku také dobře známý scénograf Lukáš Kuchinka.

„Protože se příběh odehrává v různých prostředích, měli jsme právě ze scénografie největší obavy,“ přiznává režisérka Natália Deáková. „Naštěstí ale Lukáš přišel s určitým principem, který jsme společně dotvořili, a ve výsledku přestavby či změny scén mají v sobě i lehký vtip.“

 

foto: I. Štěrbová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24