Divizny, kopretiny i hvozdíky. Sylván a Komenského ulici zkrášlí rozkvetlé louky

18.05.2020 14:40

První plzeňský obvod se ještě během května chystá vysadit první květnatou louku na Sylvánu. Další ozdobí plochu nad garážemi v Komenského ulici na Lochotíně.

2

Na Sylvánu rozkvete plocha mezi rodinnými domy ohraničená Božickou, Pálavskou a Mikulovskou ulicí. "Travnatá plocha mezi rodinnými domy bude oživena výsadbou květnaté louky typu Česká květnice. Samotná luční směs bude udržována jedno až dvojsečným hospodařením. Luční směs tvoří luční květiny a traviny, luční květiny v 80% zastoupení, například divizna černá, jetel luční, kopretina bílá, mateřídouška vejčitá, svízel bílý, modřenec tenkokvětý a další druhy květin. Osivo vytváří překrásnou rozkvetlou louku, kterou budou hojně navštěvovat motýli a jiný hmyz,“ sděluje za obvodní radnici Šárka Bachmannová s tím, že výsadbu zajistí odborná zahradnická firma.

Rozkvetlé louky se dočkají i obyvatelé Komenského ulice na Lochotíně. Jedná se o plochu nad garážemi o rozloze 208 metrů čtverečních, která bude oseta směsí suchomilných květin, použita bude směs na zakládání střešních zahrad s odolnými rostlinami. Směs tvoří z 65% trávy, z 35% atraktivní rostliny jako je například chrpa, rozchodník, mateřídouška, hvozdík, česnek, jestřábník, řebříček, prasetník, silenka, jetel a podobně.

"Louka bude udržována jedno až dvojsečným hospodařením, po dobu vegetace jistě naláká i hmyz – například motýly a zvýší biodiverzitu prostoru - rozmanitost živých organismů,“ informuje dále Šárka Bachmannová.

Na obou místech se kolemjdoucí seznámí s druhy vysetých rostlin díky informačním tabulkám. Na Lochotíně už dříve vznikla louka v Manětínské ulici, v Komenského ulici nechala obvodní radnice založit původní květnatou louku před sedmi lety, a to vedle parkoviště u Gery. Od té doby se každý rok na jaře a na podzim sekají louky za velkého zájmu obyvatel obvodu kosou.

FOTO: ÚMO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24