QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do práce na kole jezdí letos v Plzeňském kraji více než tisícovka lidí!

15.05.2019 8:01

V Plzeňském kraji se rozjela kampaň Do práce na kole. Letos se do ní zapojilo více než tisíc cyklistů z desítek. Účastníci už za prvních 14 dní najezdili 58 tisíc kilometrů!

DPNK2018_vyhlaseni_Plzen_Foto_Sarka_Hrabakova_DSC_0820b
DPNK2018_vyhlaseni_Plzen_Foto_Sarka_Hrabakova_DSC_0820bdpnk-2019_1200 x 628_1

Přesně 1064 lidí z Plzeňského kraje v květnu běhá, chodí nebo jezdí do práce na kole či koloběžce v rámci kampaně Do práce na kole. Kampaň zároveň doprovází řada zajímavých akcí.

Akce vyzývá, aby se lidé dopravovali po celý měsíc do práce nebo školy co nejčastěji na vlastní pohon. Soutěží se v kategoriích pravidelnost týmu, výkonnost jednotlivce a cyklozaměstnavatel roku. Pro soutěžící pořadatelé chystají i oblíbenou Cyklosnídani, CykloKoupání i závěrečnou CykloPárty. Kampaň v Plzeňském kraji koordinuje spolek Plzeň na kole.

„Máme radost, že se letos přihlásila více než tisícovka účastníků v desítkách týmů. Kolo jako dopravní prostředek ve městě je stále oblíbenější. Zapojily se velké plzeňské firmy jako Safran Cabin CZ, Panasonic, Škoda Transportation, Plzeňský Prazdroj nebo Eurosoftware, kde soutěží i několik desítek zaměstnanců. Stydět se ale nemusí ani menší firmy a instituce jako Povodí Vltavy či Západočeská univerzita,“ chválí účast Jiří George Konečný z Plzně na kole, který kampaň v Plzni koordinuje. „Pod Plzní jezdí ale také lidé z Klatov, Domažlic, Kašperských Hor a dokonce i z Chebu, Karlových Varů a Františkových Lázní. Je to z důvodu, že v těchto městech není lokální koordinátor a Plzeň je pro ně nejbližší místo, kde se mohli zaregistrovat,“ doplňuje Konečný.

V rámci doprovodných akcí mohli účastníci 27. dubna navštívit veřejnou cyklodílnu, 15. května je od 18 h čeká společné otužování na Boleváku na pláži Ostende, 22. května od 6 do 8 h mohou začít den oblíbenou Cyklosnídaní u Papírenské lávky. Vyhlášení výsledků kampaně a rozdání cen proběhne 6. června od 18 h v DEPO2015 při závěrečné CykloPárty. Soutěžící se mohou také účastnit tzv. akcí na triko, letos mají v triku kampaně volný vstup 18. května od 15 h na Městskou plovárnu a akci Třetí život plovárny a těšit se můžou i na Zmrzlinu na triko v posledním květnovém týdnu.

„Chceme, aby více lidí v Plzni i dalších místech kraje jezdilo nejen do práce na kole. Je to způsob, jak se dá našim městům ulevit od automobilové dopravy. Zároveň ne každý může nebo chce jezdit na kole a tak je tu možnost zvolit i chůzi nebo běh – zkrátka vlastní pohon. Lidé si zlepší kondici a zažijí s kolegy něco nového. Mnozí nám potvrzují, že takto přijdou do práce daleko lépe naladěni a že se jim pak i lépe začíná pracovní den,“ doplňuje výhody jízdy na kole Jiří George Konečný.

Soutěžní výzvu organizuje spolek Auto*Mat a v Plzeňském kraji ji koordinuje Plzeň na kole s podporou Plzeňského Prazdroje a grantového projektu Prazdroj lidem a dalších partnerů.

FOTO: Do práce na kole

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24