Do práce na kole jezdila na Plzeňsku téměř tisícovka lidí

16.07.2020 8:10

Navzdory opatřením kvůli covid-19 se  v květnu uskutečnil 8. ročník kampaně Do práce na kole. Jeden z účastníků dokonce vyrazil do zaměstnání na kajaku. Zapojit se mohli i lidé, kteří pracovali z domova.

1

Přesně 917 lidí z Plzeňského kraje v květnu v rámci kampaně běhalo, chodilo nebo jezdilo do práce na kole či koloběžce.

"Cílem kampaně je přilákat k bezmotorovým cestám do práce co nejvíce lidí. Soutěží dvou až pětičlenné týmy, které se snaží co nejpravidelněji jezdit do práce na kole, chodit pěšky, běhat nebo cvičit. Lidé tak uleví auty přeplněnému městu, zlepší si kondici a zažijí s kolegy něco nového. Mnozí nám potvrzují, že takto přijdou do práce daleko lépe naladěni a že se jim pak i lépe začíná pracovní den. Pravidla letos umožnila započítávat jakoukoliv aktivitu, a tak se stalo, že jeden účastník vyrazil do práce po plzeňských řekách na kajaku. Ze Slovan ke Kalikováku urazil  čtyři kilometry,“ popisuje Jiří George Konečný ze spolku Plzeň na kole, který je koordinátorem kampaně.

Zdolané kilometry se letos nově sčítaly na podporu dobré věci. Nejvíce jich získal a byl tak finančně podpořen nadační fond Na kole dětem – NF Josefa Zimovčáka, který podporuje onkologicky nemocné děti.

V Plzni letos soutěžilo 917 lidí, kteří měli také příležitost se zúčastnit doprovodných akcí jako byla CykloDílna, snídaně pro cyklisty, CykloKoupání, CykloZmrzlina nebo závěrečná CykloPárty v DEPO201, kde proběhlo vyhlášení výsledků. "Všem výhercům v jednotlivých kategoriích ještě jednou gratulujeme a doufáme, že si užili ceny, které jsme pro ně připravili i doprovodný program. Na vyhlašování zahrál na kytaru a zazpíval Ladislav Lamanai Sedlák a o svých dobrodružstvích na cestě kolem světa na kole hovořil Jaroslav Šnek Král,“ doplňuje Jiří George Konečný ze spolku Plzeň na kole. Kompletní výsledky najdete zde.

V celém Česku se letos zapojilo celkem 49  měst, 15 813 účastníků z 2700 společností, kteří překonali 393 000 cest bezmotorově, a ušetřili tak 493 tun CO2. "Kolo, chůze a běh se ukázaly i během největší krize jako nejbezpečnější a nejzdravější dopravní prostředky. Kromě toho, že se člověk nedostal do blízkého kontaktu s desítkami dalších lidí, tak pravidelný pohyb funguje jako prevence nemocí a navíc nevznikají emise, které zhoršují průběh i samotného onemocnění covid-19,“  uzavírá hlavní koordinátor kampaně Jan Haruda.

FOTO:  Plzeň na kole

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24