Do přírody s návštěvnickým pasem! Provede vás po 16 chráněných uzemích

25.05.2019 14:03

Letos se turisté mohou vypravit do míst s chráněnou přírodou se speciálním návštěvnickým pasem. Díky novince mohou navštívit celkem 16 míst a získat mohou i drobné dárky nebo překvapení!

Navstevnicky-pas_foto1
Navstevnicky-pas_foto1Navstevnicky-pas-obalka_razitko

Celkem do 16 míst s chráněnou přírodou se mohou letos vypravit turisté s novým speciálním návštěvnickým pasem. Projekt zahrnuje také Šumavu.

Novinka s sebou přináší i malou odměnu pro každého, kdo navštíví nejméně pět z návštěvnických středisek národních parků či Domů přírody chráněných krajinných oblastí. Na ty, kteří proputují všech 16, čeká překvapení. 

„Chceme lidem ukázat, že péče o přírodu je velmi rozmanitá. Některá území potřebují, aby je člověk ponechal tak, jak jsou, a mohl pozorovat, jak si příroda poradí. Jiná vyžadují péči – třeba bez pravidelného kosení by z luk zmizely orchideje či motýli. To všechno se dozvědí v návštěvnických střediscích národních parků či Domech přírody v chráněných krajinných oblastech. Doufáme, že nově vydaný návštěvnický pas bude tou správnou motivací k jejich návštěvě,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Stále více jsme svědky masového turistického využívání chráněných území, jejich skutečný společenský význam přitom často ustupuje a příroda je redukována na zajímavou kulisu jednorázových zážitků. Návštěvnické pasy naopak pomohou svým držitelům poznávat hlubší souvislosti, různorodost, ale i zranitelnost naší přírody,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

„Pokud návštěvník získá pět razítek, čeká na něj malá odměna. Ten, komu se podaří navštívit všechny NP a CHKO, může očekávat velkou odměnu či překvapení,“ říká David Grossmann z národního parku Podyjí.

Návštěvnický pas si zájemci mohou vyzvednout v informačních centrech ve všech našich čtyřech národních parcích a ve 12 chráněných krajinných oblastech po celém Česku. Domy přírody a návštěvnická střediska národních parků nabízejí pro veřejnost a školy expozice i ekovýchovné programy, prezentace regionálních produktů a tradičních řemesel, tematické přednášky, výstavy, projekce či tvůrčí dílny.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24