QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do regionu se žene orkán Sabine! Meteorologové zvýšili výstrahu!

07.02.2020 11:16     09.02.2020 12:35

Od neděle 9. února zasáhne Českou republiku velmi silný vítr. Nejhorší situace má být v pondělí, vítr v nárazech dosáhne rychlosti více než 110 km/hod. Stupeň nebezpečí v Plzeňském kraji je extrémní!

DSC_0636

Meteorologové upozorňují na silný jihozápadní až západní vítr, který zasáhne naší republiku od nedělních 18 hodin.

Největší intenzitu by měl mít vítr v pondělí ráno a dopoledne, od 6:00 do 13:00 platí extrémní stupeň nebezpečí. Extrémně silný vítr má být ojediněle s nárazy nad 110 km/h. Výstraha platí pro Plzeňský kraj až do úterý 11. února do 20:00. 

Během pondělního dopoledne platí extrémní stupeň nebezpečí pro celé Čechy, pro Moravu platí vysoký stupeň nebezpečí.

Český hydrometeorologický ústav varuje před škodami na majetku, poškozením stromů a lesních porostů a některých budov. Hrozí komplikace v dopravě kvůli silným poryvům větru a popadaným stromům i možnost převrácení prázdných nákladních automobilů.

"Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství. Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení, nevydávat se na túry a dodržovat pokyny Horské služby,“ upozorňují meteorologové.

Ještě horší situace bude na Britských ostrovech a v severozápadní Evropě.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24