QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do škol se vrátí další děti, povinnost respirátorů je stále na stole

22.01.2021 9:27

Vláda prodloužila nouzový stav až do 14. února, bude tak trvat minimálně 132 dnů. Spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost aktuálních opatření proti covidu-19 a povolila činnost jeslí.

urad vlady blatny

Opět v zemi stoupá reprodukční číslo, ve čtvrtek přibylo 7435 potvrzených případů koronaviru. V Plzeňském kraji jich bylo 448.

Spolu s prodloužením nouzového stavu došlo i k prodloužení všech aktuálně nařízených opatření. Stále se tak nacházíme v nejvyšším stupni PES.

Vláda ovšem pár změn udělala.

  • Závěrečné ročníky ZŠ a SŠ budou moct chodit do škol i při současném 5. stupni opatření. Upraví se také provoz malotřídek.
  • Příští týden se bude jednat o návratu dětí navštěvujících první stupeň ZŠ. Rozhodne se podle aktuální epidemiologické situace.
  • Řešit se bude také zprovoznění vleků. Ministr zdravotnictví Jan Blatný má strach s větší mobility občanů.
  • Vláda také čeká, jak se zachovají ostatní okolní země (Německo, Rakousko) se zavedením povinných respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech. Lidé už mají strach, že toto nařízení vejde v platnost, proto v lékárnách i na internetu respirátory vykupují ve velkém. Prodejci ovšem často už jejich cenu navýšili. Ministr Blatný chce, aby případné stejné opatření v Česé republice neznamenalo pro občany finanční zátěž.

Foto: fcb Úřad vlády ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24