Dobřany připravují stavbu střelnice světových parametrů na Vysoké

28.01.2020 19:40

Při výstavbě střelnice bude město Dobřany spolupracovat s krajem a Českým olympijským výborem. Zástupci všech tří stran podepsali memorandum.

1

Memorandum vzniklo v souvislosti s vybudování střeleckého areálu v Dobřanech na Vysoké, který bude splňovat přísná kritéria pro konání mezinárodních závodů, protože v současné době se takový areál v Plzeňském kraji nenachází.

Memorandum podepsal za Plzeňský kraj hejtman Josef Bernard, za Český olympijský výbor jeho předseda Jiří Kejval a město Dobřany jeho starosta Martin Sobotka.

"Obsahem Memoranda je spolupráce na vybudování střeleckého areálu světových parametrů, který bude zahrnovat broková stanoviště, IPSC boxy, střelnici na biatlon, běžící terč a další sportovní a lovecké discillíny včetně dráhy na 500 metrů. Vedle toho bude vybudováno zázemí a moderní sportovní a obslužná infrastruktura jak pro areál, tak pro trénink a pořádání sportovních akcí národního i mezinárodního významu,“ sděluje René Zeithaml z kanceláře hejtmana s tím, že zúčastněné strany budou spolupracovat na zajištění financování výstavby střeleckého areálu, studii udržitelnosti a vizualizaci.

"Spolenčně se střeleckým stadionem v Plzni – Lobzích nabídne nový areál kompletní možnosti kvalitního tréninku střeleckých sportů všech věkových kategorií,“ dodává René Zeithaml. Areál by mohli využívat k výcviku i policisté a vojáci.

Areál o rozloze 35 hektarů má vyrůst na ploše mezi silnicí Plzeň – Klatovy, skládkou odpadů Vysoká a vepřínem. Prvním krokem by měla být vystavba valů  ze zeminy,  kterou bude Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odvážet po 1. dubnu ze stavby silnice Šlovice – Přeštice. ŘSD by mělo městu za deponování zeminy platit. Tyto peníze budou Dobřany ukládat na zvláštní účet.

Záměr má ale i své odpůrce, kteří se obávají negativního dopadu areálu na životní prostředí. Město  Dobřany ale již dříve avizovalo, že střelnici nepostaví, pokud bude nebezpečná, hlučná, ekonomicky nevýhodná nebo bude mít nepříznivý vliv na životní prostředí.  Na stavbu bude zpracován posudek vlivu na životní prostředí a odborníci vyhodnotí i další možná rizika.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24