Dobrovolníci vybudovali v Plzni zázemí pro uprchlíky - FOTKY

27.06.2022 12:25

V Čechově ulici v Plzni vyrostlo díky dobrovolníkům zázemí pro ukrajinské válečné uprchlíky. Dříve nevyužívaná budova nyní poskytuje ubytování zhruba 160 lidem.

centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(8)
centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(7)centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(6)centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(8)centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(9)centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(10)centrum pro uprchlíky_ foto PLzeňský kraj(12)

Již na začátku března tohoto roku vyrostlo v Čechově ulici zázemí pro ukrajinské válečné uprchlíky. Plzeňský kraj díky dobrovolníkům dokázal proměnit opuštěnou budovu Úřadu v zastupování státu ve věcech majetkových na vyhovující útočiště. Jednalo se o zcela prázdnou budovu s odstavenými technologiemi s určením k odprodeji. Aktuálně místo vede dobrovolnická organizace Totem, která zajišťuje mimo jiné i volnočasový program, který pomáhá uprchlíkům se začleněním do místní komunity.

Momentálně se v objektu Čechova 26 pohybuje okolo 160 osob. "Někteří jsou přímo z oblastí bojů, jako je či byl Kyjev, Charkov, Mariupol, Kramatorsk. Ubytováno je tu i několik osob se zdravotním postižením,“ upřesnil Milan Jenčík z Odboru bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu Plzeňského kraje, který je zároveň odpovědnou osobou za přípravu a provoz této budovy.

Se zprovozněním budovy pomohlo mnoho dobrovolníku. „Chceme poděkovat jak našim zaměstnancům, tak i několika osobám z řad občanů, kteří v prvopočátku pomáhali na budově pro válečné uprchlíky. Nejvíce pak panu Františku Čečilovi, důchodci z Třemošné, který zde na začátku řešil provozní záležitosti i komunikaci s uprchlíky do okamžiku, než tyto služby převzala skvěle fungující dobrovolnická organizace Totem,“ řekl hejtman Rudolf Špoták.

Začátky zprovoznění budovy byly krušné. „Po uvedení budovy do provozu, oživení technologií, které předtím cca rok a půl stály, vznikla řada havárií rozvodů vody, odpadů nebo na rozvodech elektřiny včetně zásuvek. Rekonstrukce byly provedeny během jediného týdne za plného provozu budovy v přítomnosti přibližně 160 osob," popsal Milan Jenčík.

Budova disponuje 247 lůžky, které na místo pomohl umístit Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje. „Objem fyzické práce byl značný i při představě, že budova má 5 pater. První váleční uprchlíci pak byli v budově ubytováni již 2. března 2022, tedy měsíc před rozhodnutím státu o vyčlenění nepotřebných budov v majetku státu pro tyto účely,“ uvedl Jenčík.

Děti mají v budově prostor na hraní, proběhl tam i sousedský den pořádaný Ukrajinci jako poděkování za pomoc. Reálný provoz ukázal, že maximální kapacita budovy se pohybuje okolo 200 lidí.

 

foto Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24